Съюзът на българските художници (СБХ) отбелязва 100-годишнината от рождението на

...
Съюзът на българските художници (СБХ) отбелязва 100-годишнината от рождението на
Коментари Харесай

СБХ чества с изложба 100-годишнината на големия Любен Зидаров

Съюзът на българските художници (СБХ) отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров (23 декември 1923 – 3 януари 2023), с изложбата „ 100 години – една ретроспекция “. Тя се открива през днешния ден от 18.00 ч. в галерията на СБХ на ул. „ Шипка “ 6, зала 2А.

Експозицията включва живописни и акварелни произведения, владеене на 20 галерии в страната, частни сбирки и фамилията на художника, както и книги с истинските илюстрации към тях. До закриването на изложбата на 23 март в галерията ще има прожекции на документалния филм „ Вълшебното огледало на Любен Зидаров “ с режисьор Мария Николова.

Художникът е посветил над седем креативен десетилетия, оставяйки забележителна следа в българското изкуство. Голяма част от творбите му са свързани с книгите, които го вършат един от най-разпознаваемите и обичани родни илюстратори.

Любен Зидаров е един от основателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ в. и учредител на рисувания комикс у нас. В богатата му професионална биография участват стотици типичен творби от нашата и международната литература, измежду които „ Андерсенови приказки “, „ Приказки на Шехерезада “, „ Островът на съкровищата “, „ Граф Монте Кристо “, „ Принцът и просякът “, „ Чичо Томовата барака “, „ Том Сойер “, приказките на Е.Т.А. Хофман и Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, произведения Пейо Яворов, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников. Любен Зидаров е и измежду създателите на илюстровано списание за деца „ Славейче “ (1957).

Живописец с присъщ, безподобен сатирично-поетичен авторски почерк, съчетаващ комизъм и приказна хармония, художникът оставя удивително завещание и в региона на кавалетната живопис, на акварела и художествения текстил.

Останал в креативна кондиция до края на живота си, Любен Зидаров в никакъв случай не изоставя своята „ първа обич “ - илюстрацията за деца и възрастни. И евентуално той бе и най-възрастният интензивно работещ илюстратор в света, означават от СБХ.

„ През годините моя креативна задача станаха над двеста книги, доста от тях илюстрирани и преиздавани по няколко пъти. Щастлив съм, че те се оказаха моята духовна връзка с няколко генерации читатели “, споделяше приживе художникът.

Любен Зидаров е притежател на редица влиятелни наши и интернационалните награди, измежду които огромната премия за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев, номиниран е за интернационалната Андерсенова премия и мемориалната премия „ Астрид Линдгрен “, има сребърен и златен орден от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва.

Художникът е измежду създателите, включени в изданието „ Сто международни илюстратори “ на американския критик Ленард Маркъс.

Проектът „ Любен Зидаров. 100 години – една ретроспекция “ се осъществя с финансовата поддръжка на Министерство на културата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР