Сайт на бивш американски морски пехотинец, който сега живее в

...
Сайт на бивш американски морски пехотинец, който сега живее в
Коментари Харесай

Фалшификатът за "яхтите на Зеленски" или как проруската дезинформация влияе на дебата в САЩ за помощта за Украйна?

Сайт на някогашен американски морски пехотинец, който в този момент живее в Русия, пусна слух, че Володимир Зеленски е закупил две първокласни яхти с американски пари, предоставени в помощ на Украйна. Въпреки че изказванието беше явна дезинформация, подправената скица проработи. Тя стартира да се популяризира в мрежата и на нея реагираха даже американски конгресмени, които вземат значими решения за отпущането на военна помощ на Киев.
Твърдението на уеб страницата беше повече от спорно: там се твърди, че Зеленски е платил $75 млн. за две яхти посредством двама от своите съветници и подставени лица. Украинските управляващи освен изрично отхвърлят това, само че и се оказа, че въпросните яхти в действителност въобще не са продадени на никого.
 
 Една от яхтите, употребена във подправеното известие за покупката й от Зеленски Една от яхтите, употребена във подправеното известие за покупката й от Зеленски Източник: Behenemar.com
И въпреки всичко историята стигна до членове на Конгреса на Съединени американски щати, които споделят, че решението за даване на по-нататъшна помощ на Украйна ще бъде отсрочено за новата година. А някои даже изрично се опълчват на сходна помощ. " Всеки, който гласоподава за даване на помощ на Украйна, субсидира най-корумпираната задгранична военна скица в историята на нашата страна ", съобщи републиканската конгресменка Марджъри Тейлър Грийн в обществената мрежа X, визирайки същия фалшификат за яхтата.
 
Сенаторът републиканец Джей Ди Ванс приказва в същия дух по време на разискването на бюджетните цели. " Има хора, които са подготвени да орязват обществените помощи, да обрекат нашите баби и дядовци на беднотия и за какво? За да могат министрите на Зеленски да си купят по-големи яхти? ", разгласи той. И до момента в който слуховете за яхтите се оказаха подправени, Би Би Си откри, че уеб страница, обвързван с Русия, само че твърдящ, че е основан във Вашингтон, е съдействал за необятното разпространяване на историята. Според проверяващите уеб сайтът най-вероятно е " особено основан инструмент, обвързван с съветското държавно управление и предопределен да придаде на избрани истории фасада на достоверност ".
 
" Вашингтонският " уебсайт с съветски корени
Историята се появи за първи път в края на ноември в неугледен канал в YouTube с шепа клиенти и единствено едно оповестено видео. Но историята беше подхваната от уеб страница, наименуван DC Weekly, който в това време разгласява фотоси на две яхти, Lucky Me и My Legacy, и документи, за която се твърди, че удостоверява продажбата им на сътрудниците на Зеленски. Брокерите на компанията, пуснала яхтите за продажба, обаче настояват, че това е фалшификат, че документите за покупката на плавателните съдове от Зеленски или негови съветници в действителност са подправени, а яхтите към момента не са продадени на никого.
 
Публикуването на " американското " седмично издание DC Weekly провокира разгорещени полемики, доста източници се позоваха на него, а наличието беше представено в разнообразни платформи. Въпреки името обаче изданието напълно не е седмично и не се намира в американската столица.
Както разкриха Дарън Линвил и Патрик Уорън, откриватели на дезинформационни интервенции от университета " Клемсън " в Южна Каролина, изданието е учредено от Джон Марк Дуган, някогашен морски пехотинец, а по-късно служител на реда от Флорида, който се е преместил да живее в Русия през 2016 година
 
 Бившият морски пехотинец Джон Марк Дуган Бившият морски пехотинец Джон Марк Дуган Източник: Vk.com/dugn8r
Дуган служи като заместител на шерифа на окръг Палм Бийч в продължение на три години, а откакто се пенсионира през 2009 година, основава уеб страница, с цел да популяризира клюки за някогашните си работодатели. Той твърди, че по този метод се е борил с корупцията в полицейските среди, само че след акцията на ФБР в офиса му, той, по личното му самопризнание, е заставен да избяга по заобиколен път в Русия, където получи политическо леговище.
 
Там той се занимава с журналистическа и проверяваща активност и стартира да популяризира погрешни или непотвърдени информации. По-специално, той твърди, че една от задачите на съветската инвазия в Украйна е да унищожи биологичните лаборатории там, където се твърди, че са създадени оръжия, предопределени да унищожат извънредно съветското население.
 
 Руска дезинформация и подправени вести Руска дезинформация и подправени вести Източник: Shutterstock
Университетът " Клемсън " също откри, че DC Weekly разгласява истории, заимствани от други уеб сайтове и пренаписани благодарение на специфичен програмен продукт, и че " репортерите " на изданието имат подправени имена и фотоси. Въпреки това, измежду историите, копирани от други уеб сайтове, явно предопределени да придадат на обявата законен тип, има и лични отчети с повече от подозрително наличие.
 
Един подобен отчет беше повода за разпространяването на клюки за яхтите на Зеленски, а откриватели от университета " Клемсън " наблюдаваха по какъв начин историята взриви интернет след публикуването на DC Weekly. Те събраха доказателства, показващи, че уебсайтът на DC Weekly е обвързван със същия сървър като други уеб страници, благосъстоятелност на Dugan. BBC Verify също откри, че най-малко част от уеб страницата на DC Weekly се хоства на сървър в Москва.
 
В началото на годината стана ясно, че Дуган е коментатор на DC Weekly, откакто изнесе няколко лекции в просветителни институции, свързани с съветското външно министерство. " За мен е доста ясно, че Дуган има дълга връзка с DC Weekly и инфраструктурата зад нея ", споделя Уорън. Самият Дуган написа в текстово известие, че " изрично отхвърля тези изказвания " и че е продал DC Weekly за 3000 $ преди няколко години.
 
 Сайтът The DC Weekly Сайтът The DC Weekly Източник: Скрийншот
Той упорства, че не си спомня на кого е продал изданието и че е изгубил цялата документи по случая, откакто е бил отхвърлен от платформите за заплащане и е изгубил достъп до имейл акаунта си заради финансовите наказания, наложени на Русия. Дуган твърди още, че няма нищо общо със сегашната работа на уеб страницата.
 
Изследователите настояват, че DC Weekly е единствено една част от доста по-голяма проруска пропагандна машина. " Всъщност няма значение дали зад това стои един съответен човек ", споделя Уорън. " Изводът е, че това е значим детайл от доста необятна и ефикасна съветска акция за въздействие, която би трябвало да бъде разкрита и разбрана ".
 
Обеци & Гривни
Измислената история на яхтите сполучливо подхранва страховете от корупция, която в действителност остава сериозен проблем в Украйна. Борбата с нея е едно от най-важните тествания, които страната ще би трябвало да премине, в случай че желае да се причисли към западни организации като Европейския съюз. В показателя за усещане на корупцията (CPI) на " Трансперънси интернешънъл " Украйна се подрежда на 116-о място от 180 страни, макар че напъните й за битка с това събитие през последните години дадоха доста забележителни резултати.
 
В същото време обществените мрежи обръщат доста по-малко внимание на действителните проблеми на корупцията в Украйна, в сравнение с разнообразни имитации, " подкрепени " с подправени документи и сметки в сянка. Например, през октомври историята за това по какъв начин брачната половинка на Володимир Зеленски е похарчила баснословни пари за бижута в магазините в Ню Йорк, до момента в който президентът на Украйна приказва в Организация на обединените нации, беше необятно обсъждана в обществените мрежи.
 
 Жената, която популяризира подправеното изказване за бижутата на Зеленска Жената, която популяризира подправеното изказване за бижутата на Зеленска Източник: You Tube/Скрийншот
Както и в тази ситуация с яхтите, слухът беше публикуван от незнаен канал в YouTube с най-малък брой клиенти и едно оповестено видео. В това видео жена твърди, че е родом от Бенин и работи в магазина Cartier в Ню Йорк на Пето авеню. Тя демонстрира квитанция за заплащане от 22 септември с името на Олена Зеленска и сметка за $1,1 млн. за гривна, обеци и огърлица, за които се твърди, че са закупени в този магазин.
 
С помощта на програмен продукт за различаване на лица става допустимо да се дефинира близката аналогия на дамата от това видео с жителка на Санкт Петербург в Русия, чиито фотоси са оповестени в обществените мрежи. Според BBC Verify, дамата във видеото в YouTube и дамата от Русия са еднакъв човек.
 
Историята с бижутата за милиони долари обаче бе публикувана с мащаба на вирус в платформи като Фейсбук, TikTok и Telegram, а акаунтът на съветското посолство във Англия в обществената мрежа X даже я показа с коментара " по-добро потребление за парите на английските данъкоплатци ".
 
 Володимир Зеленски и брачната половинка му на посещаване в Канада Володимир Зеленски и брачната половинка му на посещаване в Канада Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна
Междувременно разписката за заплащане от 22 септември е явна имитация. Володимир и Олена Зеленски летяха от Ню Йорк до Канада на 21 септември. Уебсайтът DC Weekly, изигра основна роля в разпространяването на слуховете. Между август и декември тази година DC Weekly разгласява редица публикации, които са работили по същия сюжет, както откриват откриватели от BBC Verify и Clemson University.
 
Тези публикации съдържат погрешни изказвания, че принц Андрю е направил скрито посещаване в Украйна, че Украйна доставя оръжие на Хамас, че американски организации с нестопанска цел получават органи от Украйна за трансплантации и че администрацията на Зеленски разрешава на западни компании да употребяват земеделската земя на страната, с цел да изхвърлят токсични боклуци. Историите в DC Weekly постоянно се разгласяват няколко дни откакто се появяват за първи път в YouTube.
 
Освен в DC Weekly, някои от обвиняванията, в това число клюки за яхти и бижута от магазина Cartier, се появиха и в редица прокремълски англоезични уеб страници и в законни новинарски уеб сайтове в африкански страни, които хостват " спонсорирано " наличие против възнаграждение. И едвам тогава тези истории бяха подхванати от други уеб сайтове и сметки. Но в тази ситуация с яхтената машинация тези, които стоят зад DC Weekly, реализираха невиждан триумф: техните изказвания бяха повторени от най-влиятелните хора в Конгреса на Съединени американски щати.
 
Източник: Руската работа на Би Би Си
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР