Сайдер индустрията е малка, но пък е сред най-бързо растящите

...
Сайдер индустрията е малка, но пък е сред най-бързо растящите
Коментари Харесай

ЕК предлага сайдерите на малките производители да са с по-нисък акциз

Сайдер промишлеността е дребна, само че пък е измежду най-бързо растящите в страни като Чехия, Полша, Румъния и България

[Pixabay] Още по тематиката
Нощният растеж на София

Градският превоз след среднощ ще раздвижи живота в града, само че столицата още не е достигнала капацитета на огромните европейски нощни дестинации
13 апр 2018
Колко налози заплащам и къде отиват

Хората постоянно не се замислят за комплицираната сметка, само че онлайн калкулатор им оказва помощ за това
13 апр 2018
" Карлсберг България " регистрира покачване на пазарния си дял през 2017 година

Пазарът на бира в страната отбелязва 2.4% растеж и доближава към 5.1 млн. хектолитра през предходната година
14 мар 2018
AB InBev предвижда мощен напредък през 2018 година

Най-големият производител на бира е нараснал облагата си през последното тримесечие на предходната година
5 мар 2018 За първи път дребните самостоятелни производители на сайдер може да вземат участие в европейска система за узаконяване, потвърждаваща техния достъп до по-ниски ставки на акциза в Европейски Съюз. Към момента дребните компании за вино, междинни артикули и други ферментирали питиета, като сайдери и крушово вино да вземем за пример, не са част от обсега на понижените ставки (под минималните равнища в съюза), предоставени на производителите на бира и спиртни питиета. Новото предложение на Европейската комисия възнамерява да промени това дружно с редица други ремонти в разпоредбите за акцизите върху алкохола. То към момента е в начална фаза, следва да бъде показано пред Европейския парламент, Европейския стопански и обществен съвет и Съвета на Европейски Съюз.

За подтекст - през 2017 година в България са създадени 7.8 млн. литра сайдер, а промишлеността записва растеж от 82.1% през интервала 2011-2016 година съгласно данни на Европейската асоциация на сайдера и плодовото вино (AICV).

Облекчени условия за търговия

Като цяло Европейски Съюз дефинира минималните ставки на акциза върху алкохолни питиета в съюза, до момента в който страните членки могат да наложат и по-високи по лично убеждение. Държавите обаче имат право да дават достъп до акцизи под минималните за съюза на дребни самостоятелни производители на бира и етилов алкохол. Директивата обаче не включва дребни компании за произвеждане на вино, междинни артикули и други ферментирали питиета, като сайдери и пери да вземем за пример.

Макар че сайдер промишлеността е дребна, тя е измежду най-бързо растящите в страни като Чехия, Полша, Румъния и България. С растежа е евентуално компаниите да се насочат и към експорт на продукцията, с цел да поддържат конкурентоспособността си, а неналичието на съответни правила във външната търговия би оскъпило начинанието. Затова концепцията на Брюксел е да сътвори единна система за узаконяване, която да удостоверява статута на сходни производители в Европа и техния достъп до по-ниски ставки на акциза. Допълнително комисията възнамерява и подробна подредба на сайдера в Европейски Съюз.

Отстъпки и за нискоалкохолната бира

Успоредно с включването на сайдери и плодови виновност Европейска комисия предлага и да се разшири обсегът на понижените ставки във връзка с нискоалкохолната бира. Към момента страните членки могат да ползват ставки под минималните за съюза върху бира с алкохолно наличие под 2.8 об. %. Според оценката на въздействието на комисията този предел е прекомерно невисок, заради което няма тласък да се развива секторът. Фирмите разясняват, че производството на нискоалкохолна бира коства повече, в сравнение с общоприетата напитка, и по тази причина единствено някои огромни производители могат да си разрешат разноските.

Сега този предел може да се увеличи до 3.5 об. %, в случай че предлагането на Брюксел бъде признато. Мярката следва да насърчи потребителите да избират питиета с по-ниско алкохолно наличие, както и да подтиква пивоварните да основават нови артикули.

Европейска комисия против измамите

Инициативата включва и ограничения против потреблението на денатуриран алкохол за производството на подправени питиета, като сътвори съвременна система за докладване на злоупотребите. Денатурираният алкохол се употребява в артикули като почистващи препарати, парфюми, антифриз и е освободен от данък.

Според данните на Брюксел измамите с подправен алкохол водят до загуба на данъчни доходи в размер на 150-200 млн. евро на година, най-вече в Централна и Източна Европа. Според Световната здравна организация (СЗО) пък към 17% от алкохола, употребяван в Европа, е нерегистриран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР