Съвсем случайно станах фрийлансър преди 17 години. Напуснах агенцията, за

...
Съвсем случайно станах фрийлансър преди 17 години. Напуснах агенцията, за
Коментари Харесай

Изкуството да работиш за себе си

Съвсем инцидентно станах фрийлансър преди 17 години. Напуснах организацията, за която работех, само че още в същия ден получих 3-4 позвънявания от клиенти. Всички желаеха да знаят накъде поемам. Понеже бях правил всичко за тях, те оценяваха вниманието и грижите, които влагах. Тогава ми просветна! „ Може би мога да работя за себе си и да прислугвам тези клиенти, вместо да вървя в друга организация? Така ще направя! “

Успехът като фрийлансър в никакъв случай не е обезпечен, само че проектът, който ви давам, може да ви помогне. Вие сте шефът,и, в случай че ненавиждате работата си, това е ваш проблем!

Великият проект на фрийлансъра

1. Брандовете не се употребяват единствено от корпорациите

Вашият бранд не е логото ви, т.е. просто знак, изписан във визитната картичка или уеб страницата ви. Щом работите за себе си, значи вие сте своят бранд. Всичко, което вършиме, казвате или споделяте, е част от персоналния ви брандинг.

За да съумеете като фрийлансър, би трябвало да се отличавате. Това става, когато разкажете историята си и същността си в публикациите, видеоклиповете, продажбите, бюлетините си и всичко останало. Също по този начин споделяйте историите на клиентите си, които описват за резултатите от работа с вас.

Не се опасявайте да изразите мнение. Брандът ви ще бъде по-силен, когато клиентите видят във вас благонадежден и същински човек с достоверен глас. Не се поддавайте на изкушението да звучите като компания със строги инструкции и корпоративен език.

Брандът ви ще проработи, когато покажете същинската си същина. Точните хора, с които желаете да работите, ще бъдат привлечени, а другите – отблъснати.

2. Подбирайте добре

Казвам доста пъти „ не “ на евентуални клиенти. Имам основателни аргументи:

  • Когато кажа „ не “, значи съм предан напълно на работата, която съм захванал сега. Клиентите получават цялата ми сила и креативност. След това не престават да търсят услугите ми.
  • Не се стресирам ненужно, пробвайки се да свърша всичко, до момента в който работя по 20 часа дневно.
  • Да, приходите ми ще намалеят в този момент, само че в бъдеще ще се усилят, защото хората, които ми заплащат са доста удовлетворени и ще се трансфорат в мои търговци.
  • Когато откажа на клиент, не значи, че няма да работя с него. Казвам „ не “ в този момент, само че не и в бъдеще, когато графикът ми ще е свободен.

Понякога чувствам, че някой клиент ще ме изиграе или няма да се впише в метода ми на работа. Вярвам на интуицията си.

Разбира се, от време на време няма по какъв начин да откажете, изключително, в случай че сте останали без работа, а сметките се натрупат. Ако имате избор, ви е разрешено да откажете всичко, което не ви устройва.

3. Бъдете наясно с задачата си

Трябва да знаете каква е задачата ви, с цел да вземате верните решения. С ясно избрана цел ще знаете с кои клиенти да работите, какво да споделяте, какво да отхвърляте и към какво се стремите.

Задайте си следните въпроси:

  • Вашата работа какво поддържа?
  • Какви са задачите и визиите ви за вашия труд?
  • Какво ви отличава от другите фрийлансъри със същите умения?
  • Какво желаете да постигнете за себе си и клиентите си?

Интуицията ви е отражение на задачата, която сте си сложили, стига да сте били почтени със себе си. Вътрешното чувство служи като инспектор на задачата ви. То ще ви предизвести, в случай че се отклонявате от нея или в случай че би трябвало да я измененията.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР