Съвсем малка част от хората, които напират към гръцката граница,

...
Съвсем малка част от хората, които напират към гръцката граница,
Коментари Харесай

Кои по-точно са мигрантите на границата

Съвсем дребна част от хората, които напират към гръцката граница, са сирийци. Кои са тогава тези хора и за какво не желаят да останат в Турция? Коментар за Дъждовни води на Райнер Херман от ФАЦ.

Сред бежанците, които се пробват от Турция да влязат в Европейски Съюз, има голям брой афганистанци и релативно малко сирийци. Причините за това са две: сирийците, които през последните няколко години се откриха в Турция, биха изгубили прекалено много, в случай че в този момент решат незаконно да потеглят към Европа.

Това обаче не важи за афганистанците, както и за многото други нередовни мигранти от Иран и Пакистан. Сирийците живеят в Турция дружно с задачите си фамилии и остават на турска земя, тъй като са обвързани с тях. Афганистанците и иранците обаче са най-вече млади несемейни мъже, които желаят да изоставен Турция.

Хора, които нямат желание да остават в Турция

Това демонстрира един значим аспект на сегашната рецесия с мигрантите: в Турция леговище са намерили освен сирийски бежанци. В доста по-голяма степен страната е значима директна спирка за мигранти от всевъзможни страни, които нямат никакво желание да остават в Турция, тъй като още през цялото време са желали да стигнат до Западна Европа.

Предполага се, че в Турция живеят към 5 милиона мигранти - както регистрирани, по този начин и незаконни. Това са близо 6% от популацията на страната. Твърде малко са страните в света, които са приели повече чужденци на своя територия.

Най-многочислена в Турция е групата на сирийците - регистрирани са 3.6 милиона души. На второ място е групата на афганистанците, които са няколкостотин хиляди, само че точният им брой мъчно може да бъде открит. Трети по бройка са иранците, за които се допуска, че са към 20 000 души.

Борба против вятърни мелници

Борбата на турските управляващи против нежелания приток на афганистанци наподобява на борба с вятърни мелници. По публични данни през предходната година Турция е задържала 200 000 афганистанци, пробвали се по незаконен метод да влязат в страната.

Всички те са били към този момент върнати назад в Афганистан или се намират в лагери, откъдето ще бъдат екстрадирани. Обикновено това става със аероплан.
Турция подсигури огромни изрезки от границата си към Сирия с висока бетонна стена. От няколко месеца насам турската полиция ускорява и защитата по границата си с Иран. Именно оттова в страната влизат незаконните имигранти от Афганистан, Пакистан и Иран. Но за разлика от границата към Сирия, която се простира в низина, турската граница към Иран е на планински терен и надлежно сложна за управление.
За афганистанците Турция съставлява единствено директна страна към Европа. Сирийците, признати на турска земя, могат да разчитат на помощ от страната, от разнообразни интернационалните организации и от страна на бежанското съглашение с Европейски Съюз, до момента в който бежанците от други страни не разполагат с такава поддръжка.

Афганистанците са нежелани В момента Турция дава политическо леговище единствено на сирийци и иракчани, само че не и на афганистанци. Последните не получават никаква помощ от турската страна - нито при търсенето на жилище, нито за намирането на работа.

Затова афганистанците работят на черно - за заплати, които са много под минималните. Те не получават разрешителни за престояване, нито за работа. Без тези документи обаче нямат достъп до опазването на здравето, а децата им - в случай че имат такива - не могат да вървят на учебно заведение. В най-хубавия случай Турция им обезпечава единствено краткотрайна протекция, а на помощи те могат да разчитат единствено от страна на частни филантропични организации.

Ето за какво за афганистанците няма никакъв тласък да остават в Турция, което те в действителност и не желаят. Решението на турския президент Ердоган да отвори границата към Европа съставлява за тях неповторим късмет. Пада следващото затруднение по техния път към Запада. Затова пък идващото - да влязат в Гърция - към този момент се оказва съвсем непреодолимо.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР