Съвместно висше образование ще дават българско и македонско висше училище. Те

...
Съвместно висше образование ще дават българско и македонско висше училище. Те
Коментари Харесай

Висшето училище по телекомуникации прави общи специалности с македонски университет |

Съвместно висше обучение ще дават българско и македонско висше учебно заведение. Те са и. За самодейността заяви пред OFFNews ректорът на ВУТП проф. доктор Миглена Темелкова.

Избраните специалности са две: " Киберсигурност в бизнеса " и Дигитална обществена администрация ". Работата по огледалните образователни проекти е почнала през днешния ден.

Имаме неповторими специалности, каквито няма в Северна Македония, уточни проф. Темелкова, която се надява взаимното образование да стартира през септември 2022 година

Студентите - по проект 20 през първата образователна година - ще могат да употребяват споделени преподавателски запаси. Ако образованието е постоянно, и преподаватели, и студенти, ще пътуват. Ако е отдалечено, ще бъде реализирано съгласно условията в нормативната база, посочи тя.

Завършилите ще получават двойна тапия - българска и македонска.

Предстои диалог за взаимна работа и с Американския университет в Скопие, както и такива с държавни висши учебни заведения с югозападната ни съседка.

През лятото следва и провеждането на Международна лятна академия в Северна Македония с партньорски университети, която ще е петата за ВУТП и която се чака да открие министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски, който е професор точно в областта на телекомуникациите. Той към този момент е приел поканата.

Българското висше учебно заведение към този момент има подготвени образователни проекти за взаимни специалности с три медицински университета - в Плевен, Пловдив и Варна. Заедно ще образоват инженерни експерти по здравна техника. Надеждата е да слагат началото наесен, в случай че българското законодателство разрешава това.

Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи обучава експерти в специалностите " Безжични връзки ", " Телекомуникационни технологии ", " Мобилни връзки и интернет ", " Компютърно администриране на софтуерни приложения ", " Софтуерно планиране ", " Киберсигурност на високите технологии ", " Компютърни технологии ", " Киберсигурност на информационните технологии ", " Информационни технологии ", " Комуникационни мрежи и киберпрестъпност ", " Мениджмънт и осведомителни технологии в телекомуникациите и пощите ", " Мениджмънт в телекомуникациите и пощите ", " Управление на услуги ", " Смарт водачество ". Обучението е извънредно на практика ориентирано. Практиките се водят от хора от бизнеса, който е оборудвал и залите, и лабораториите. На процедура над 90% от студентите ни след втори курс работят по специалностите си, споделя проф. Темелкова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР