Съвместно с руското издание The Insider разследващият журналист на Bellingcat

...
Съвместно с руското издание The Insider разследващият журналист на Bellingcat
Коментари Харесай

Планираха да убият Зеленски: Bellingcat разкри цял отряд руски агенти СНИМКИ

Съвместно с съветското издание The Insider проверяващият публицист на Bellingcat българинът Христо Грозев разкри цяло звено на Главното разследващо ръководство на Руската федерация (ГРУ) номер 29155, което възнамерява и прави диверсии в чужбина. Американският публицист Саймън Островски научи от Грозев за работата на диверсантите, а изданието " Бабел "  разкри разговора им.
С какво се занимава подразделението на ГРУ?
Съответното съветско поделение е основано към 2007-2008 година, там служат към 400 души. Едно от подразделенията на военното поделение, известно като К2 или К200, извършва интернационалните задания за ГРУ и има минимум 70 души. В чужбина членовете на отряда провеждат терористични офанзиви, гърмежи на военни уреди и хранилища за муниции, диверсии, саботажи и убийства. На прицел на шпионите са съветски опозиционери и дисиденти, напуснали Русия, както и чужденци, които са „ неуместни “ за управляващите на страната-агресор.

Обикновено сътрудниците минават интензивно и дълготрайно образование. Те са живели известно време на територията на Руската федерация, където интензивно ръководят обществени мрежи, основават прикритие за себе си, получават обучение и едвам по-късно отпътуват в чужбина, с цел да извършват „ задания “. Грозев отбелязва, че един от тези шпиони е учил в Русия, с цел да стане режисьор, а също по този начин е посетил Барселона, ​​където се е срещнал с актьори и реализатори, които са били негова цел.
Какво се знае за командира Аверянов
Според Грозев съветският президент Владимир Путин обмисля 57-годишния военачалник Андрей Аверянов, чиято служба е секретна, като заместител на някогашния притежател на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин.

" След несполучливия протест на притежателя на ЧВК " Вагнер ", съветският президент преразгледа кръга си от доверени чиновници по сигурността. Аверянов наподобява е сигурна фигура - той е персонално предан на Путин, само че не е задоволително богат, с цел да стане самостоятелен състезател ", се споделя в отчета.

Като заместител на Пригожин Путин показа Аверянов на афганистанските водачи по време на конгрес в Санкт Петербург през юли 2023 г. За да направи това, президентът на Руската федерация „ трябваше да извади генерала от сенките “.
 ГРУ, специфични елементи, Вагнер, Зеленски Форум Русия-Африка през юли 2023 г. Присъства Андрей Аверянов.  ГРУ, специфични елементи, Вагнер, Зеленски Най-известните интервенции на звеното
Сред обществено известните интервенции на звеното е несполучливата работа на сътрудниците Анатолий Чепига и Александър Мишкин, които се пробваха да отровят някогашния офицер от ГРУ Сергей Скрипал и щерка му Юлия. Освен това Грозев описа за притежателя на компания " Емко " и оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев, който през 2015 година в България се е оплакал от признаци, сходни на тези при отравяне с " Новичок ". Тогава този токсичен сътрудник към момента не беше прочут, по тази причина следствието реши, че Гебрев се е отровил от пестициди в рукола, която консумирал в ресторант.

„ Едва след покушението против Скрипал стана ясно, че Русия също може да стои зад това “, отбелязва журналистът.

Впоследствие българските правоохранителни органи оповестиха за търсене трима руснаци. Според Грозев те са взели участие в група, която е разработвала проект за убийството на Скрипал. Гебрев се интересувал от Русия, защото през 2014 година продавал оръжие на Украйна.

Освен това от 2011 година до 2023 година това поделение на ГРУ се е занимавало с подкопаване на български военни фабрики, произвеждащи барут и хранилища в Чехия.
 ГРУ, специфични елементи, Вагнер, Зеленски Руските сътрудници Чепига (вляво) и Мишкин.Опитите за убийството на Зеленски и Каспаров: детайлности
През февруари 2022 година диверсионна група на звеното дойде в Киев за да убие президента на Украйна Владимир Зеленски и неговия антураж. Руските проекти предвиждаха интервенцията да продължи пет дни, само че те бяха „ заседнали тук с месеци “. Единият от шпионите си разменил имейли със брачната половинка си, информацията от която хакерите откраднали и предали на Грозев. В тази преписка мъжът помолил брачната половинка си да вземе пари от „ скривалището “ и да закупи жилища, евентуално с цел да отбрани фамилията от икономическите последствия от руско-украинската война.

Друг член на отряда се включил към опозиционни съветски организации, които избягаха от страната след началото на войната. Този човек беше постоянно одобряван в Центъра за отбрана на правата на индивида „ Сахаров “ и Фондация „ Свободна Русия “. Получава предложения за разнообразни събития във Вилнюс и Виена. Шпионинът даже проникнал в комисията, която предложи имена на западни страни за листата със наказания поради войната в Украйна. Разследващите от Bellingcat откриха, че този руснак е взел участие единствено в събития, на които е участвал опозиционният деятел и отстъпник Гари Каспаров. Както отбелязва Грозев, евентуално той е възнамерявал убийството на Каспаров.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР