Съвместната българо-македонска комисия, която трябва да изчисти исторически и образователни

...
Съвместната българо-македонска комисия, която трябва да изчисти исторически и образователни
Коментари Харесай

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Съвместната българо-македонска комисия, която би трябвало да почисти исторически и просветителни въпроси сред двете страни, прекъсва работата си за 6 месеца.

Никакъв прогрес, регистрира проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна. Комисията бе основана по контракта за добросъседство сред България и Северна Македония и работи от няколко месеца.

" Това, за което сме се договорили, е толкоз малко и нищожно, че се озорвам даже да си го напомня. Поредната среща демонстрира, че напрежението в работата на комисията не затихва и даже се получават сигнали, че македонците имат разнообразни показа както за смисъла на работата, по този начин и по отношение на разбирането им на Договора за добросъседство. Не сме в положение да приказваме за реализирани съществени резултати ", сподели Димитров.

" Направихме каквото можахме, по тази причина в този момент нещата се придвижват на политическо равнище ", съобщи още той.

Българската страна е предложила да има още една среща през декември, само че от македонската страна са отказали.

" Те направиха предложение за огромна пауза до месец май ", изясни още българският историк. Проф. Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна, разяснява, че има съществени раздвоения към тълкуването на персони от историята, както и за учебниците.

Те са дали рекомендации към българските учебници и са дали забележките си. По тематиката Гоце Делчев няма никакъв прогрес. " Никаква алтернатива няма за това да се празнува дружно Гоце Делчев, само че се работи ", сподели Георгиев.

Той сподели, че желаят да се съобразят с политиците - " Всички политици да си приказват каквото желаят, ние не подвластен нито от българските, нито от македонските политици ".

Отлагането на срещите на комисиите е поради идните избори за министър председател в Северна Македония, откакто Зоран Заев свика нови избори в страната поради отхвърли на Европейския съюз да одобри страната. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР