Съвместна инициатива С бистър ум зад волана стартираха Българската петролна

...
Съвместна инициатива С бистър ум зад волана стартираха Българската петролна
Коментари Харесай

КАТ започва проверки и по бензиностанции, безплатни тестове за алкохол в обектите 



Съвместна самодейност " С избистрен разум зад кормилото " стартираха Българската петролна и газова асоциация (БПГА), Министерството на вътрешните работи и Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". В рамките й ще стартират и " широколентови " инспекции от страна на екипи на КАТ в бензиностанции, част от БПГА, а в някои обекти ще бъдат предоставена опция водачите да си вършат проби за алкохол, които да демонстрират дали са в положение да карат.

" Правим стъпка към слагането на акцент върху проблемите, свързани с използването на алкохол и опиати при ръководство на моторни транспортни средства. Не е загадка, че асоциацията разполага с необятна верига бензиностанции, по тази причина намерихме за подходящо да проведем акция, ориентирана към водачите, че е безусловно неприемлива използването на алкохол и опиати зад кормилото. В огромна част от бензиностанциите, включени в тази акция, са сложени стационарни апарати за тестване за алкохол, ще предоставим опция и за еднократни тестери за водачите, когато те преценяват. Всичко това ще е информативно и просветително, акцията няма за цел да дефинира един или различен клиент на наша бензиностанция дали е използвал алкохол или опиати ", показа на конференция в Българска телеграфна агенция замисъла на акцията Живодар Терзиев, ръководител на БПГА. В петролната и газова асоциация влизат огромни вериги като " Лукойл ", " Еко ", " Шел ", " Петрол ", " Ромпетрол " и други


Клиентите на бензиностанциите, които се съмняват дали дават отговор на законните условия за шофиране, ще могат да си създадат тест в специфичен ъгъл в комерсиалните обекти, като възможен позитивен тест няма да води до подаване на сигнал до КАТ, а ще има за съществена цел предварителната защита - въпросният лидер да не кара. Към момента с сходни машини-тестери са снабдени 10 обекта, само че в скоро време ще се усилят до 40-50.

В рамките на акцията ще се обособи и електронна система, посредством която посетителите на обектите могат да подават сигнали за нарушавания на пътя. Обмисля се и опцията да се вкара опция всеки един да ревизира дали има висящи неплатени санкции към КАТ, като в следствие да си ги заплати, само че поради механически компликации тази система може да проработи или идната година или към края на актуалната.

На 4 обекта на БПГА пък патрули на КАТ ще правят инспекции по време на великденските празници, като занапред съответните местоположения се прецизират, само че ще има такива в София и в регионалните градове. Полицаите ще правят обши рутинни инспекции, които могат да включват както тестване за алкохол и опиати, по този начин и инспекция на документите на автомобила, неплатените санкции и т. н. Подобни инспекции ще се правят към всички празници, при които има засилено придвижване - интервала на баловете в края на май да вземем за пример, студентския празник 8 декември и т. н.

" Подготвяме самодейността от много време, координираме я с Министерство на вътрешните работи и организациите, свързани с сигурността на придвижване. Забавихме старта й съзнателно поради изборите. (...) Кампанията е обвързвана с гражданския ни дълг, а не с комерсиалната активност на БПГА ", уточни Андрей Делчев, изпълнителен шеф на петролната асоциация.

За миналата 2022 година при 1769 ПТП-та е открито съществуване на алкохол или опиати при някои от участниците, като при тези произшествия са починали 40 и са ранени 546 индивида. Това е нарастване с 7% на броя на злополуките и с цели 38% на броя на починалите спрямо 2021 година, показа статистика комисар Димитър Мичев, началник на КАТ.

" Шампиони " по пияни водачи са Пловдив, София и Варна. За първите 3 месеца на сегашна година пък при 349 ПТП-та са били намесени пияни и дрогирани водачи.

" Няма безвредно количество алкохол зад кормилото ", акцентира категорично Милен Марков, ръководител на Държавна организация за сигурност на придвижване по пътищата. " Статистиката е смразяваща. " Нюз бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР