Съветникът на Владимир Путин, Юрий Ушаков, коментирайки съобщенията в медиите,

...
Съветникът на Владимир Путин, Юрий Ушаков, коментирайки съобщенията в медиите,
Коментари Харесай

Русия е отворена за сделки за контрол над въоръженията

Съветникът на Владимир Путин, Юрий Ушаков, разяснявайки известията в медиите, че американският президент Доналд Тръмп желае нова договорка за надзор над въоръженията с Москва и Пекин, съобщи, че Русия е отворена за опцията за нови покупко-продажби за надзор на въоръженията, само че не са провеждани настоящи договаряния, оповестява " Ройтерс ".

Позовавайки се на чиновници на администрацията, " Вашингтон пост " заяви в четвъртък, че Тръмп е наредил на своята администрация да приготви ново съглашение за надзор на въоръжаването с Русия и Китай заради възходящите разноски за конкуренцията в нуклеарните оръжия.

Ушаков разяснява в изказване пред съветската държавна телевизия, че Москва е подготвена да организира диалози по тематиката.

" Първо, би трябвало да се съблюдава това, което към този момент съществува (чрез споразуменията за надзор на оръжията). Готови сме и за нови, само че за това са нужни съществени договаряния и за жалост до момента никой не се е заел с тях ", изяснява той.

Думите на Ушаков са по-оптимистични от тези на представител на Кремъл, който в събота отхвърли думите на Тръмп за разоръжаване на нуклеарните оръжия като " несериозни ".

Отношенията сред Москва и Вашингтон са обтегнати, откакто и двете страни обявиха, че напущат Договора за нуклеарни ракети със междинен обхват - ИНФ, подписан през 1987 година, което провокира опасения за по-широка конкуренция във въоръжаването.

След като Тръмп изтегли Съединени американски щати от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обсег, който имаше за цел да ограничи вероятността от нуклеарна война в Европа, Русия предприе реципрочна мярка.

ИНФ е подписан от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и последния водач на СССр Михаил Горбачов. Договорът от 1987 година лимитира производството, потреблението и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със междинен (от 1000 до 5500 километра) и дребен обсег (от 500 до 1000 километра).

Тръмп неведнъж подлага на критика контракта преди да извади страната, като твърди, че Русия не извършва отговорностите си и Китай няма ограничавания в създаването на оръжия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР