Съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност

...
Съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност
Коментари Харесай

Съливан: Подкрепата на САЩ за Украйна ще е неограничена във времето

Съветникът на президента на Съединени американски щати по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че поддръжката на Съединени американски щати за Украйна ще продължи толкоз дълго, колкото е належащо.

На брифинг в Белия дом той беше запитан за вероятните ограничавания във времето и обсега на помощта, която Вашингтон оказва на Киев. Съветникът на американския водач акцентира, че администрацията на Съединени американски щати е " наложила ограничаващи правила във връзка с съответните типове [военни] системи ", които може да достави на Украйна. " Но що се отнася до правилото за ограничение на времето, президентът [Байдън] беше безусловно явен по този въпрос. Той имаше поради толкоз дълго, колкото е належащо, и това е позицията, която Съединени американски щати са подготвени да заемат. Вярваме, че това е пътят, по който световната коалиция от страни, подкрепящи Украйна, е подготвена да поеме ", сподели Съливан.

Той беше запитан и дали е сигурен, че " Русия няма да успее да превземе Киев ". " Убедени сме, че смелостта на украинците и поддръжката на Запада за Украйна ще разрешат на Украйна дейно да отбрани и резервира столицата си ", съобщи президентският консултант.

Съливан съобщи, че Съединени американски щати работят с Украйна по тактика, която да ѝ помогне както по време на боевете, по този начин и в договарянията с Русия. " Ще продължим да работим с украинските въоръжени сили и държавно управление по тактика, която в последна сметка ще им разреши да реализират задачите си както на бойното поле, по този начин и на масата за договаряния. Както сподели президентът Байдън, когато участвахме в срещата на върха на НАТО единствено преди 10 дни, ние ще вършим това толкоз дълго, колкото е належащо ", добави той.

Съливан също по този начин съобщи, че министерствата на защитата на Съединени американски щати и Украйна в действителност разискват връщането на украински територии с военни средства. " Почти всеки ден поддържаме контакти с Украйна за това по какъв начин да се защитят при съветска атака и да си върнат част от отнетите им територии <...>. Тези диалози се организират по каналите на въоръжените сили, както и на политическо равнище ", сподели той.

Запитан дали Киев губи в спора с Москва, Съливан отговори: " Русия към този момент значително не съумя да реализира стратегическите си цели в Украйна. Стратегическата ѝ цел е да превземе столицата Киев, да постави завършек на Украйна като страна, да заличи украинската еднаквост от картата и да я причисли към Русия. Те не съумяха да го създадат. Киев е изправен, Харков е изправен, Одеса е изправена, огромните украински градове в по-голямата част от страната са в украински ръце и се пазят ловко и самоуверено от украинските военни с поддръжката на Съединени американски щати, другите съдружници от НАТО и страните по света ". Според съветника на Байдън това, което съветското управление " е възнамерявало да направи [в Украйна], се е провалило и ще продължи да се проваля в постигането на крайните си цели ". " Със сигурност Русия е съумяла с огромни компликации да откри надзор километър по километър, сантиметър по сантиметър върху някои територии в източната част на страната ", счита Съливан. /БГНЕС, ТАСС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР