Съвети за ограничаване на киселинните храни Определение за киселинността Стойността на рН

...
Съвети за ограничаване на киселинните храни
Определение за киселинността
Стойността на рН
Коментари Харесай

Как да ограничите консумацията на киселинни храни

Съвети за ограничение на киселинните храни

Определение за киселинността

Стойността на рН ви споделя дали нещо е киселина, основа или е неутрално.

Стойността на рН 0 демонстрира високо равнище на киселинност, рН 7 е неутрално, рН 14 е най-основното /или алкално/.

Например киселината на акумулатора е със стойност рН 0, до момента в който течността за измиване на стъкло е доста алкална - рН14. Дестилираната вода е в средата - рН 7. Тя не е нито киселинна, нито алкална.

Също както разнообразни субстанции, другите елементи на човешкото тяло имат разнообразни равнища на рН. Идеалното рН на кръвта е сред 7.35 и 7.45, което е леко алкално. Стомахът нормално е с рН 3.5, което оказва помощ на храната да се разгради.

Високо киселинни храни и питиета

 Високо киселинни храни

Ако подозирате, че имате проблеми с киселинността, можете да извършите промени в диетата си, с цел да помогнете за възстановяване на признаците. Храните, които се смятат за киселинни, би трябвало да имат равнище на рН 4.6 или по-ниско.

Храни, които са склонни да предизвикват повече киселинност в организма и може да се наложи да ограничите или избягвате, включват: захар, някои млечни артикули, риба, пресни и модифицирани меса като телешко и говеждо, сосове и подсладени питиета, високопротеинови храни и добавки.

Изследванията, подкрепящи връзката сред храни като скотски протеини и млечни артикули и хронични болести, дължащи се на смяна в рН на организма, са лимитирани. Нови проучвания могат да хвърлят повече светлина върху тази връзка или да изложат други аргументи, заради които намаляването на животинските артикули е от изгода за здравето.

Плодове и плодови сокове с високо наличие на киселини

 Плодовите сокове са киселинна храна

Ето лист на плодовете и тяхното рН от университета Клемсън. Те са изброени от най-силно киселинни до минимум киселинни:

лимонен сок (рН: 2.00-2.60)

лайм (рН: 2.00-2.80)

сини сливи (рН: 2.80-3.40)

грозде (рН: 2.90-3.82)

нар (рН: 2.93-3.20)

грейпфрут (рН: 3.00-3.75)

боровинки (рН: 3.12-3.33)

ананас (рН: 3.20-4.00)

ябълки (рН: 3.30-4.00)

праскови (рН: 3.30-4.05)

портокали (рН: 3.69-4.34)

домати (рН: 4.30-4.90)

Като цяло цитрусовите плодове имат ниско рН, което значи, че те са кисели. Те могат да допринесат за стомашно-чревни проблеми като язва или рефлукс.

Важно е да запомните, че плодовите сокове също са кисели. Поради това би трябвало да употребявате сламка, когато пиете плодови сокове. Така плодовият сок не влиза в директен контакт със зъбите ви, с цел да се предотвратят вредите от киселината върху емайла им.

Ако плодовете не утежняват храносмилателни неразположения, те са здравословна храна за ежедневна консумация и потвърдено понижават риска от хронични болести. Въпреки първичната си киселинност множеството плодове са алкализиращи.

Свежи зеленчуци

 Алкални храни

Зеленчуците, изключително пресните зеленчуци, нормално не се смятат за киселинни. Ето лист на зеленчуците и техните равнища на рН:

кисело зеле (рН: 3.30-3.60)

зеле (рН: 5.20-6.80)

цвекло (рН: 5.30-6.60)

царевица (рН: 5.90-7.50)

гъби (pH: 6.00-6.70)

броколи (рН: 6.30-6.85)

зелени листни зеленчуци (рН: 6.50-7.50)

Ниско киселинни храни

 Бобът и лещата са алкални храни

Що се отнася до преимуществата на по-алкалната диета, проучванията, оповестени в списанието за запазване на околната среда и публичното здраве, демонстрират, че няма безапелационни доказателства, че усъвършенства здравето на костите. Въпреки това тя може да помогне за ограничение на загубата на мускули, подсилване на паметта и бдителността и да ви помогне да живеете по-дълго.

Някои алкализиращи храни и питиета (или неутрални), които можете да включите в диетата си, включват: соя, неподсладено кисело мляко, картофи, множеството плодове, билки и подправки (с изключение на сол, горчица и индийско орехче), фасул, леща, като просо, киноа, амарант, мазнини (като зехтин, авокадо), ядки и семена.

Ефектите от яденето на прекомерно доста киселинни храни

 Киселинни храни

Диетата, която включва прекалено много киселинно-произвеждащи или киселинни храни (като протеин или захар) може да аргументи киселинност в урината, както и други отрицателни здравни резултати. Може да докара до формиране на камъни в бъбреците - по този начин наречените камъни от пикочна киселина.

Предполага се, че прекалено много киселинност може да аргументи утежняване на костите и мускулите. Това е по този начин, тъй като костите съдържат калций, който тялото употребява, с цел да възвърне салдото на pH на кръвта, когато тя стане прекомерно киселинна.

Някои данни сочат, че фосфорната киселина, постоянно срещана в газираните питиета, е обвързвана с по-ниска костна компактност. Твърде доста киселинност също може да усили риска от рак, чернодробни проблеми и сърдечни болести.

Някои храни и питиета създават по-малко киселини, само че те към момента не обезпечават главния алкализиращ резултат на множеството плодове и зеленчуци.

Стремете се да ограничите тези киселинни храни, защото те могат да повлияят на вашето алкално-киселинния баланс или да повлияят на вашето здраве по отрицателен метод: Царевично олио, подсладители (като захар, меласа, кленов сироп, обработен мед и аспартам), сол, майонеза, соев сос, оцет, твърди и модифицирани сирена, царевица, ориз, пшеница, кафе.

Тъй като отпадъчните артикули са склонни да бъдат кисели, експертите поучават да се храним с повече алкални храни като плодове и зеленчуци. РН на храната, преди да я изядете, е по-малко значимо от това, в което се трансформира, когато е вътре в тялото ви.

Алкалната диета е здравословна опция, която може да се дължи повече на акцента върху потреблението на растения и ограничението на модифицираните храни, в сравнение с смяната на pH на организма.

Яденето на повече плодове и зеленчуци, както и ограничението на рафинираните въглехидрати, захар и млечни артикули, могат да оказват помощ за балансиране на равнищата на рН в тялото ви, да понижи ежедневните проблеми и вероятността от избрани дълготрайни здравни опасности.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР