Съветът за сигурност на ООН отхвърли подготвената от Русия резолюция,

...
Съветът за сигурност на ООН отхвърли подготвената от Русия резолюция,
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН отхвърли искането на Русия за разследване на Северен поток

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации отхвърли квалифицираната от Русия резолюция, с която се искаше следствие на „ саботажа “ на газопровода " Северен поток ", съобщи Агенция Франс Прес.

Западните страни упрекнаха Русия за детонациите под Балтийско море през септември предходната година, само че Кремъл упрекна Запада в бойкот.

Резолюцията получи три гласа, като Китай и Бразилия поддържаха Русия, а останалите 12 членове се въздържаха.

В резолюцията се приканва за основаването на комисия, която да " организира всеобхватно, транспарантно и независимо интернационално следствие на всички аспекти на акта на бойкот на газопроводите " Северен поток " 1 и 2, в това число определяне на неговите причинители, спонсори, уредници и съучастници ".

Русия съобщи, че е останала отвън следствията, стартирани от Швеция, Германия и Дания, които отхвърлиха обвиняването.

Няколко членове на Съвета увериха в доверието си трите страни, които организират следствията. Те осъдиха опита на Русия да отклони вниманието от нашествието си в Украйна.

" Това беше опит за дискредитиране на работата на настоящите национални следствия и за накърняване на всички изводи, до които те са достигнали и които не подхождат на авансово избрания и политически роман на Русия ", съобщи заместник-посланикът на Съединени американски щати Робърт Ууд.

В предходен вид на резолюцията, забелязан от Агенция Франс Прес, се наблягаше, че саботажът е осъществен след " многократни закани към " Северен поток " от страна на управлението на Съединени американски щати ", само че след това този ред беше пропуснат.

Близо шест месеца след детонациите, които поразиха газопроводите " Северен поток " 1 и 2, отговорността за нападението остава мистерия./БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР