Съветът за национална сигурност на Русия е поръчал на контраразузнаванего

...
Съветът за национална сигурност на Русия е поръчал на контраразузнаванего
Коментари Харесай

Русия иска да забрани анонимността и в социалните мрежи и онлайн игрите

Съветът за национална сигурност на Русия е поръчал на контраразузнаванего ФСБ да разпознава потребителите на онлайн игри и обществени мрежи благодарение на мобилните им телефони, съобщи РБК, като се базира на протокол от негово съвещание, с който разполага. Решението идва месеци след сходна стъпка, утвърдена за чат приложенията.

На съвещанието си на 26 октомври съветът, който се назначава от президента Владимир Путин, е изискал от Министерството на връзките да създаде взаимно с Федералната работа за сигурност до 1 юни 2018 година да създаде спомагателни ограничения за урегулиране на активността на интернет доставчиците, т.е. на всички запаси, които дават на потребителите опция да обменят известия. Информацията е налична в протокол от съвещанието на тази дата, подписан 10 дни по-късно (на 5 ноември) от Путин и наличен за РБК, а федерален чиновник е удостоверил достоверността му.

Става дума за използването на условията, на които от 1 януари 2018 година ще се подчиняват чат приложенията, и върху онлайн игрите и обществените мрежи. Идеята е употребяващите ги наложително да би трябвало да се разпознават с номер на мобилен телефон, а данните да могат при поискване да се предават на правоохранителните органи.

Какво се трансформира

Според настоящето законодателство интернет доставчиците са длъжни да дават преписка на консуматори при поискване от ФСБ, само че не би трябвало да ги разпознават. В новото, считано от януари, се включват ремонти в закона, задължаващи доставчиците да разпознават консуматори на чат приложения. Собствениците на приложенията ще сключат контракти с мобилните оператори и ще изискват мобилните си номера, с цел да може при потребност телефонът да се употребява за определяне на самоличността им в базата данни на оператора.

В регистъра на интернет доставчиците, воден от регулатора " Роскомнадзор ", сега има няколко десетки приложения за продан на известия, измежду които обществените мрежи " Контакт " и " Одноклассники ", уеб сайтове за запознанства, както и " Телеграм " (последното се трансформира в " ябълка на раздора ", откакто основателят му Павел Дуров дълго отхвърляше да го добави в регистъра).

Новите регулации, които се оферират от Съвета за сигурност, ще значат, че същите стъпки за идентификация ще се изискват и от всеки, който желае да стане консуматор на обществена мрежа (била тя съветска или чуждестранна) или да играе в мрежа с други консуматори.

" Общуване сред терористи "

Не за пръв път управляващите настояват, че в чатовете на игрите си поддържат връзка терористи. Според някои специалисти обаче ограниченията са непотребни, отбелязва изданието.

Тепърва следва да се разбере по какъв начин ще е проведен процесът - детайлите би трябвало да се опишат в подзаконови актове, които още не са признати, изяснява основният аналитик към Руската асоциация за електронни връзки Карен Казарян, представен от РБК. Той припомня, че считано от 1 юли следващата година доставчиците на интернет услуги ще би трябвало за интервал от година да съхраняват на територията на Русия цялата информация за връзката на потребителите, а до 6 месеца - и наличието ѝ. Според Казарян е необичайно тези условия да се разгръщат до онлайн игрите и обществените мрежи, изключително поради, че последните " по принцип и в този момент изискват от ползвателите номер на мобилен телефон за удостоверение на профила. " " Изглежда митът за терористите, които поддържат връзка в всеобщи онлайн игри с доста участници, към момента е настоящ, " изяснява Казарян.

Руските управляващи неведнъж са изтъквали, че игрите се употребяват за другарство сред терористи, акцентирайки образци от офанзивите в Париж, когато съгласно някои информации (впоследствие сложени под въпрос) уредниците са употребявали конзолата " Плей стейшън 4 ", с цел да поддържат връзка между тях. Председателят на " Роскомнадзор ", Александър Жаров, означи през февруари 2016 година, че при сходни игри " не е допустимо да се дефинира дали апелите за стреляне и ликвидиране се отнасят към " събития от виртуалната игра или за действителни терористични офанзиви. " Тогава той изясни, че е належащо да се " контролират " процесите в онлайн игрите, само че въпросът би трябвало да се реши на " държавно равнище ".

" В чата на World of Tanks може и да разискват политика "

По данни на организация Mediascope от октомври 2017 година ежемесечната публика на най-популярната в Русия обществена мрежа " ВКонтакте " е 41.3 милиона души, на " Одноклассники " - 27.5 милиона, а на " Facebook " - 19.1 милиона. За онлайн игрите данните на плана StreamPub сочат, че потребителите им са 47 милиона за предходната година. Данни на Mail.Ru от 2015 година пък приказват за 43 милиона души.

За да се приложи законът дейно, той ще изисква подпомагане както от съветски, по този начин и от интернационалните компании в промишлеността с игрите. Според Сергей Орловски, създател на компанията разработчик на игри Nival, малко от огромните компании в сектора ще са подготвени да се подчинят на условията. " У управлението на страната ни я има странната мисъл, че за битката с тероризма е нужно да се управляват всички канали за другарство сред хората... Как ще опитат да накарат всички разработчици по света да изпълнят условията на съветското законодателство, откакто съветският пазар е едвам 2% от международния? "

Източник от съветския пазар отбелязва за РБК, че управляващите може би не са толкоз обезпокоени от терористична опасност, а от разискване и съгласуваност на манифестации на опозицията в чатовете. " (В чатовете на) известни игри като World of Tanks... фактически може да объждат и политическия дневен ред. "

Други, като ръководителя на игровото направление в Mail.Ru Group Василий Магурян, считат, че идентификацията ще разреши на потребителите да защитят акаунта си. Сега потвърждаването на профила става или посредством поща, или посредством обществените мрежи, които " в множеството случаи са свързани и с номера на мобилния телефон... Новите начини за потвърждаване ще дават повече благоприятни условия за отбрана на профила. Всеки ще може да избира по какъв начин му е комфортно. Оценявайки целесъобразността на този или оня прийом за идентификация, първо тлябва да разберем дали той прави игровия опит по-добър. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР