Съветът за електронни медии няма да обжалва решението на Административния

...
Съветът за електронни медии няма да обжалва решението на Административния
Коментари Харесай

СЕМ няма да обжалва съдебното решение по делото за конкурса за генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии няма да апелира решението на Административния съд – София по делото за процедурата за избор на общоприет шеф на Българската национална телевизия от предходната година.

Делото бе заведено от Ирина Величкова, която бе измежду претендентите в състезанието през юни 2022 година На свое съвещание през днешния ден членовете на регулатора гласоподаваха с пет гласа „ за “ да не апелират правосъдното решение и да изчакат то да влезе в действие.

Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова показа пред сътрудниците си решението и напътствията на Административен съд – София.

„ Съдът намира, че Съвет за електронни медии е позволил неточности при провеждането на процедурата и приключването ѝ без избор на съответен претендент. Административен съд – София област анулира решението за преустановяване на процедурата и връща делото като административна кореспонденция на Съвет за електронни медии “, описа Момчилова. Тя добави, че съдът постановява регулаторът да организира ново гласоподаване, при което членовете на съвета да гласоподават за всички претенденти, позволени до чуване на концепциите им предишното лято. Това са Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

При това наново гласоподаване вероятният избор, който може да бъде извършен, е „ за “ или „ срещу “, като не може да бъде употребена опцията да се въздържиш, уточни Соня Момчилова.



Председателят на Съвет за електронни медии разяснява, че не споделя претекстовете на съда. „ Не споделям, че пропуските, даже и да има позволени такива, са толкоз основни, че да доведат до анулация на прекратяването на процедурата. Мисля за несъмнено, че процедурата бе извършена обществено, пред камерите и микрофоните на голям брой медии “, сподели Момчилова. Тя добави още, че не споделя и претекстовете, че съветниците нямат право да гласоподават „ въздържал се “.

„ Независимо от споделеното, мисля обаче, че едно обжалване на решението от първоинстанционния съд ще отсрочи още, не бих могла да дефинира какъв брой, избора на общоприет шеф на публичната медия. Моите персонални желания и стремежи ще правят отстъпка пред това да създадем крачка към превъзмогване на създалата се обстановка “, сподели Соня Момчилова.

Симона Велева, член на Съвет за електронни медии, също разяснява, че не споделя огромна част от претекстовете на първоинстанционния съд. „ С оглед дадените съответни инструкции и миналата една година от процедурата, едно вероятно обжалване, дружно с последствията от него, ще докара до по-неблагоприятни последствия за развиването на публичните връзки в областта на активността на Българска национална телевизия “, сподели Велева и добави, че поддържа предлагането напътствията на съда да бъдат изпълнени.



Останалите трима членове на медийния регулатор - Габриела Наплатанова, Пролет Велкова и Галина Георгиева също поддържаха предлагането с глас „ за ".

Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР