Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията,

...
Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията,
Коментари Харесай

Медийният регулатор и премиерът Денков влязоха в обяснителен режим

Съветът за електронни медии намира за неприемливи оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на медийния регулатор, се споделя в позиция, публикувана до медиите.

В свое изявление по време на излъчен онлайн на страницата на Министерски съвет във Facebook диалог с медии и жители министър председателят Николай Денков съобщи:

" Факт е, че има фактически доста сериозна дезинформация. За мен доста по-важно е бързо да стартират да работят тези структури, които са свързани с етичните стандарти на публицистите – примерно Съветът за електронни медии явно не си прави работата, за мен. Не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства, и евентуално знаят, че са погрешни, да не бъдат глобени ".

Според Съвет за електронни медии изразеното от премиера демонстрира непознаване на пълномощията на органа, избрани в Закона за радиото и телевизията; неведение по повод активността на кои лица е способен СЕМ; недоумение, че професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия към Фондация " Национален съвет за журналистическа нравственос ".

Съвет за електронни медии обръща внимание, че за миналата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на пълномощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по тематиката за войната в Украйна, които включват и проучват казуса с дезинформацията.

Позицията не е подкрепена от Пролет Велкова.

Премиерът Николай Денков отговори на възраженията на Съвета за електронни медии, във връзка вчерашния му коментар, че регулаторът не си прави работата във връзка с дезинформацията. 

" Това, което виждам през последните 2 месеца - че доста от проблемите, с които са сблъскваме, са резултат от феномена на необятно затворените очи. Крайно време е Съвет за електронни медии да се опита да види какво може да направи, с цел да се оправи с проблемите за дезинформацията, хибридните офанзиви, неспазване на етичните правила, а не да изяснява какво не може да направи. Те биха могли да предизвикват полемика по тази тематика, да поканят публицисти, които са свързани с етиката, академични преподаватели. Има неща, които могат да създадат ", разяснява министър председателят Николай Денков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР