Съветът на кардиолозите при хипертониците е кръвното да се мери

...
Съветът на кардиолозите при хипертониците е кръвното да се мери
Коментари Харесай

Лекарите съветват: Мерете кръвното и на двете ръце!

Съветът на кардиолозите при хипертониците е кръвното да се мери и на двете ръце. Известна разлика в стойностите е естествена. Ако то е в границите на 10-20 при горната и до 15 при долната граница, няма нищо съмнително.

Ако разликата е по-голяма, би трябвало да се обследва вероятната причина за нея. Може да има блокирана артерия в региона на рамото и мишницата. Като последица кръвното налягане в тази ръка е по-малко. Такива случаи безусловно би трябвало да се съветват със съдов експерт, с цел да се изключи вероятно тежко протичане. Около 4% от популацията има разлики в кръвното на двете с ръце с 20 или повече мм живачен дирек. Такива стойности се свързват с някакво съдово заболяване.

При измерването на кръвното постоянно се дават две стойности – систолично (горна граница) и диастолично (долна граница). Когато да вземем за пример се каже, че кръвното е 140 на 80, това значи, че систоличното налягане е 140, а диастоличното – 80. Систоличното кръвно налягане се получава, когато сърцето се свива и изпомпва кръвта към артериите.

Кръвното налягане във етапа на отмора, когато сърцето на практика не прави работа до идващото помпане, се назовава диастолично налягане. Въпреки че не се знае по какви тъкмо генетични механизми се е появило кръвното, факторите, които благоприятстват неговото развиване и утежняване, са ясни – стрес, обездвижване, пушене, неприятно хранене.

Източник: ПИК
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР