Съветът на федерацията на Русия одобри закон за недопустимостта на

...
Съветът на федерацията на Русия одобри закон за недопустимостта на
Коментари Харесай

Забраняват чуждите думи в Русия

Съветът на федерацията на Русия утвърди закон за недопустимостта на потреблението на непознати думи на държавно равнище, като се изключи тези, които нямат аналози в съветския език и се съдържат в общоприетите речници.
От текста на документа: „ При потребление на съветския език като държавен език на Руската федерация не се позволява използването на думи и изрази, които не дават отговор на нормите на актуалния съветски книжовен език (включително нецензурни думи), като се изключи непознати думи, които нямат необятно употребявани аналози в съветския език и чийто лист се съдържа в нормативните речници.
Процедурата за образуване и одобряване на листата с речници, както и условията за съставянето и периодичността на тяхното издаване ще бъдат препоръчани от държавната комисия по съветски език и утвърдени от кабинета на министрите.
Законът уголемява областите, в които държавният език на Руската федерация предстои на наложително потребление. Това са публични връзки и публична преписка на организации от всички форми на благосъстоятелност с руснаци, задгранични жители, лица без поданство, обучение, като се вземат поради спецификите, открити от законодателството на Руската федерация. Тези области включват и държавни и общински осведомителни системи, информация, предопределена за потребителите на артикули.
Приемането на закона ще усъвършенства общото равнище на просветеност на жителите, вярното потребление на държавния език, ще обезпечи надзор върху качеството на подготовката на „ обединен набор “ от граматики, речници, справочници, както и спазването от всички длъжностни лица на нормите и разпоредбите на актуалния съветски книжовен език.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР