Съветът на Европейския съюз се съгласи да установи договорни отношения

...
Съветът на Европейския съюз се съгласи да установи договорни отношения
Коментари Харесай

ЕС и Украйна ще признават взаимно съдебните си решения

Съветът на Европейския съюз се съгласи да откри договорни връзки с Украйна в границите на Хагската спогодба за признание и осъществяване на задгранични правосъдни решения по цивилен или търговски каузи.

Сключена през 2019 година, Хагската спогодба е интернационален контракт, който задължава договарящите страни да признават и извършват правосъдни решения, постановени по цивилен или търговски каузи в други страни по нея.

С това решение за взаимно признание и налагане на правосъдните решения връзките сред Европейски Съюз и Украйна единствено ще станат по-силни, съобщи Гунар Стрьомер, министър на правораздаването на Швеция.

През 2022 година Украйна ратифицира Конвенцията, като договорните връзки сред Украйна и ЕС ще бъдат открити на 1 септември 2023 година, освен в случай че не зародят възражения от някоя двете страни.

Държавите членки на Европейския съюз смятат, че няма съществени спънки, свързани с независимостта и успеваемостта на правосъдната система, битката с корупцията или зачитането на главните права, които биха могли да попречат на Европейски Съюз да влезе в договорни връзки с Украйна.

" Следователно днешното решение отваря пътя на Европейски Съюз да влезе в договорни връзки с Украйна според Конвенцията за правосъдните решения. Това ще улесни признаването и осъществяването на правосъдните решения на Европейски Съюз и Украйна по цивилен и търговски каузи, което го прави важен инструмент за улеснение на интернационалната търговия ", показват от Съвета на Европейски Съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР