Съветът на Европейския съюз по земеделие и Европейският парламент не

...
Съветът на Европейския съюз по земеделие и Европейският парламент не
Коментари Харесай

В ЕС не се разбраха за реформа на Общата селскостопанска политика

Съветът на Европейския съюз по земеделие и Европейският парламент не реализираха съглашение в договарянията за промяната на Общата селскостопанска политика. Това заяви служебният министър на земеделието Христо Бозуков от Брюксел, откакто диалозите сред страните бяха прекратени.

След две денонощия безрезултатни полемики за промените министрите на земеделието прекъснаха съвещанието си без консенсус.

България упорства и в новия програмен интервал да останат обвързаната поддръжка и преходната национална помощ, като най-ниското равнище за обвързаната поддръжка съгласно страната ни би трябвало да е 13 плюс 2 %, а референтната година за преходната помощ би трябвало да стане 2018-а.

България поддържа и наложителното използване на преразпределителното заплащане, само че не поддържа паралелното завишаване на бюджетите за екосхеми и за преразпределителни заплащания, тъй като те ще доведат до понижаване на базовото заплащане, което е главната форма за поддръжка на прихода на фермерите.

Според самостоятелни специалисти неналичието на консенсус по селскостопанската политика, за която Европа отделя голям дял от бюджета си, към този момент съдбовно забавя правенето на националните стратегически проекти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР