Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за разширяване

...
Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за разширяване
Коментари Харесай

ЕС официално премахна ограниченията за пътуване от САЩ

Съветът на Европейски Съюз заяви, че е приел решение за разширение на листата с страни, за чиито жители отпадат рестриктивните мерки за пътешестване по несъществени мотиви, съобщи Българска телеграфна агенция.

Разширеният лист включва Албания, Австралия, Израел, Япония, Ливан, Нова Зеландия, Република Северна Македония, Руанда, Сърбия, Сингапур, Южна Корея, Тайланд и Съединени американски щати. Списъкът ще бъде преразглеждан на две седмици и е целесъобразен. Съветът на Европейски Съюз по-рано предложи несъществените пътувания да бъдат позволени за имунизирани с утвърден от Европейски Съюз или СЗО препарат чужденци, от чиято имунизация са минали най-малко 14 дни. Държавите от Европейски Съюз си резервират правото за ненадейно обновяване на рестриктивните мерки при нужда.

Говорител на Европейската комисия разясни, че днешното решение открива опцията за несъществени пътувания и на неимунизираните чужденци от изброените страни, само че не дефинира изискванията за секване на границите. Той означи, че всяка страна от Европейски Съюз ще има право да преценя какви ограничения да постанова за идващите чужденци, в това число признание на имунизационно положение, проучване или налагане на карантина.

По неговите думи Европейски Съюз се стреми да обезпечи същите облекчения и за пътуванията на европейските жители до непознатите страни от листата. Той уточни, че на тазседмичната среща ЕС-САЩ Вашингтон е изразил подготвеност скоро да се откри решение. Говорителят добави, че за през днешния ден е планувано първото съвещание на двустранна работна група сред Европейски Съюз и Съединени американски щати по тези въпроси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР