Съветът на ЕС прие днес препоръка за координиран подход при

...
Съветът на ЕС прие днес препоръка за координиран подход при
Коментари Харесай

Строги мерки! Червени, оранжеви, зелени и сиви зони в ЕС заради COVID-19

Съветът на Европейски Съюз одобри през днешния ден рекомендация за съгласуван метод при ограничението на свободното придвижване в отговор на пандемията от COVID-19. Целта е да се избегне фрагментирането и разстройствата, както и да се усилят прозрачността и предвидимостта за жителите и бизнеса, съобщи Българска национална телевизия.

Всяка седмица страните членки следва да дават на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) наличните данни по следните критерии: брой на новосъобщените случаи на 100 000 души от популацията през последните 14 дни; брой направени проби на 100 000 души от популацията през последната седмица (интензивност на тестването); % на позитивните проби през последната седмица (процент на позитивните проби).

Въз основа на тези данни ECDC следва да разгласява седмична карта на страните членки на Европейски Съюз, по райони, с цел да подкрепи вземането на решения. Всеки регион следва да бъде обозначен със следните цветове: зелено, в случай че 14-дневният брой на уведомленията е по-малък от 25 и процентът на позитивните проби е под 4%; оранжево, в случай че 14-дневният брой на уведомленията е по-нисък от 50, само че процентът на позитивните проби е 4% или повече, или в случай че 14-дневният брой на уведомленията е сред 25 и 150 и процентът на позитивните проби е под 4%; алено, в случай че 14-дневният брой на уведомленията е 50 или по-висок и процентът на позитивните проби е 4% или повече, или в случай че 14-дневният брой на уведомленията е по-висок от 150; сиво, в случай че няма задоволително информация или в случай че интензивността на тестване е по-ниска от 300.

Държавите членки не следва да лимитират свободното придвижване на лица, пътуващи до или от „ зелени “ региони.

Ако страните членки обмислят дали да приложат ограничавания, те следва да зачитат разликите в епидемиологичната конюнктура сред „ оранжевите “ и „ алените “ региони и да работят по симетричен метод. Те следва също по този начин да вземат поради епидемиологичната конюнктура на личната си територия.

По принцип страните членки не следва да отхвърлят влизане на лица, пътуващи от други страни членки. Държавите членки, които смятат за належащо да вкарат ограничавания, може да изискват от лицата, пътуващи от „ незелени “ региони: да се подложат на карантина; бъдат тествани след идване.

Държавите членки може да предложат опция за подмяна на този тест с тест, изработен преди идването.

Държавите членки може също по този начин да изискват от лицата, влизащи на тяхна територия, да показват формуляри за локализиране на пасажерите. Следва да бъде направен общ европейски формуляр за локализиране на пасажерите, който да може да се употребява от всички.

Държавите членки, които имат намерение да ползват ограничавания, следва първо да осведомят засегнатата страна членка преди влизането им в действие, както и другите страни членки и Комисията. Ако е допустимо, информацията следва да бъде предоставена 48 часа авансово.

Държавите членки следва също по този начин да дават на обществеността ясна, изчерпателна и навременна информация по отношение на всички ограничавания и условия. Като общо предписание тази информация следва да се разгласява 24 часа преди ограниченията да влязат в действие.

Препоръката на Съвета не е правнообвързващ инструмент. За използването на наличието отговорност носят органите на страните членки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР