Съвършено очевидно турският президент Реджеп Тайип Ердоган експлоатира съдбата на

...
Съвършено очевидно турският президент Реджеп Тайип Ердоган експлоатира съдбата на
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Ердоган експлоатира съдбата на хората за политически цели

" Съвършено явно турският президент Реджеп Тайип Ердоган експлоатира ориста на хората за реализиране на политически цели ". Toва съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки за обстановката с мигрантската рецесия.

Той уточни, че в обстановка на такава рецесия разговорът (в подобен формат) с Турция и Гърция е нещо, с което рецесията не може да бъде решена. По думите му потокът бежанци се контолира като мащаб и като посока, само че акцентите и посоките на посланията са разнообразни. Всичко това е реакция на рецесията - този разговор взема решение рецесия, само че не взема решение казуса, а той остава, подчертава Кючуков.

Според него решаването на казуса включва две наложителни условия - очистване на остатъците от Ислямска страна на териториите на Сирия и преустановяване на гражданската война в Сирия.

Политологът Явор Сидеров, който също беше в студиото, подчертава на внезапното разграничаване, което турският президент сложи сред връзките си към Европейски Съюз и към България. Отношението на Ердоган по отношение на Европейски Съюз цели да сложи едни турски доста отдавнашни недоволства на масата. Не може да се отхвърли обаче, че от всички си съседи Турция, тя има минимум проблеми с България, посочи политологът.

По думите на Явор Сидеров Турция носи на гърба си огромен товар. Въпросът е освен е в парите, а в поддържане на отворените канали за политическия разговор, тъй като без да се изкорени повода за това придвижване, рецесията няма да има никакво позволение.

" Ако не спрем войната, има 6 милиона бежанци по разнообразни оценки. Това, което им оферират сега, е да живеят в лагери, само че те не желаят ", включи се Кючуков.

Политологът се съгласи с думите на шефа на Института за стопанска система и интернационалните връзки, че обстановката в района е напрегната и ескалира, тъй като са се събрали 45 000 души на полето. Според Явор Сидеров гибелта на мигрант в допълнение натяга ситуацията, което е доказателство, че турският президент не желае да се срещне с гръцкия министър председател.

Явор Сидеров посочи, че рецесията не може да бъде позволена без политически разговор на най-високо равнище сред Европейски Съюз и Труция. " Наистина Европейски Съюз не съумя за последните 5 години да построи единна миграционна политика, която да включва по някакъв метод предотвратяването на тези рецесии. Това е един огромен недостиг и фактически Ердоган употребява това за постигането на своите политически цели, които надвишават съответните измерения на рецесията ", сподели политологът.

Според Любомир Кючуков огромният проблем е, че България реагира едвам по време на рецесия. Какво вършим преди рецесията, запита той. За 4 години след съглашението с Турция, не взехме решение нито един от въпросите - нито казуса за успокояване на Сирия, нито казуса по отношение на бежанците и мигрантите, призна дипломатът.

По думите му Ердоган употребява целеустремено хората и техните ориси за политически напън. " Това, което той търси сега е напън върху Европа по отношение на Русия. Виждаме, че все още него Европа не го интересува, тъй като тази намира се обрисуваше като четиристранна след два дни сред Макрон, Меркел, Путин и Ердоган най-вероятно ще се състои без Макрон и Меркел ", счита Кючуков.

Кючуков счита, че по-скоро такава среща няма да има, само че това, което Турция и Русия реализираха е изолацията на всички фактори в Близкия изток, представлявайки и покривайки всички ползи на терена. " В момента, в който те изолираха всички останали на напред във времето излязоха несъгласията сред тях самите. За това казусът се взема решение сред Турция и Русия без присъединяване на Европейски Съюз ", проучва той.

Политологът добави, че обстановката в Сирия не може да бъде решена само от Русия и Турция, тъй като и едните, и другите имат играчи на терена. " Европейски Съюз трябваше да бъде доста по-активен, тъй като няма състезател на терена. Би трябвало това, което интересува Европейски Съюз и това, за което той да се бори систематично в последните години е привършване на спора, понижаване на бежанските потоци, организирането на интервенции за връщането на хората по родните и места и понижаване на напрежението в целия район ", сподели Явор Сидеров. Това обаче Европейски Съюз не може да направи Европейският съюз в последните 5 години.

Нужно е напрежението да не ескалира на терен и да не стане спор сред Русия и Турция, съобщи Любомир Кючуков. Политологът Явор Сидеров добави, че е значима двустранната дипломацията сред две страни с противоположни позиции. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР