Съвършени, уникални, шедьовър, изобретението с което вероятно се гордее Твореца,

...
Съвършени, уникални, шедьовър, изобретението с което вероятно се гордее Твореца,
Коментари Харесай

Що е то паник атака и можем ли да ги овладяваме

Съвършени, неповторими, шедьовър, изобретението с което евентуално се гордее Твореца, а точно - Човека! Създал ни е да сме адаптивни, умни, решителни, борбени.  В един миг нещо се счупва, някъде там вътре в нас. Нещо което до през вчерашния ден не сме си представяли, през днешния ден към този момент е непреодолимо, неконтролируемо, завихря се със страшна мощ из главата, към слънчевия сплит  и ни изхвърля надалеч от естественият живот…

Онази дребна, невидима част от общото ни цяло, наречена Душа, седи уплашена, самотна и с големите очи на страха търси помощ. Чака мисли и разсъждения да дойдат и да ѝ подадат ръка да стане, само че от мозъка – ни стон, ни вопъл... Нали се бяха разбрали да си партнират, нали той беше заречен да не ги пуска, тези които приличаха на вещици от пъкъла, а той – блокирал...

Какво стана в действителност,  къде се скъса веригата и се обърка всичко, за какво станалото е толкоз ужасно, че наподобява на загуба на обичан човек, дори още по-страшно, загуба на себе си...

Живеем във време, в което колкото хора – толкоз отзиви за него. Повечето  споделят – имаш избори, имаш независимост, имаш каквото пожелаеш. И да, по този начин е, само че има и доста напрежение, доста насъбран боязън, подбуден от това дали ще спечелим гонката с времето, дали ще успеем да стигнем там някъде... По стълбата на кариерата, да покрием упованията на родителите, а те пък на децата си, купища от разнородни надпревари с този и оня за притежания и ето ти – СТРЕС! Само една дума, формирана единствено от 5 букви, съдържаща в себе си черна, безкрайна галактика от химически субстанции, които, като резултата на домино, събарят целия ни организъм. Да споменем едни от най-важните, а точно:

Кортизол – обособен от надбъбречните жлези, посредством кръвта се популяризира из цялото тяло. Някога, преди хилядолетия, е бил главен съдружник на човек в битката му за оцеляване. Има ли риск за живота, кортизолът споделя – стягай се, паника на хоризонта!  Проблемът в този момент е, че всекидневието ни е изпъстрено напрегнато, което предизвика непрестанно покачване на неговите равнища в кръвта, които наподобяват на кривата на кардиограма. Как той да знае, че тази заран сме тичали като луди за работа и сме изпуснали автобуса, а от там шефа ще ни отреже новогодишният бонус! Той просто си свършва съвършено задачата – приготвя ни за неприятната среща в офиса....

Инсулин – кортизола държи за ръка инсулина /който се създава от панкреаса/ и равнищата му се усилват, като надлежно пораждат проблем с кръвната захар. Тази причина води до желанието ни под стрес да хапваме повече захар и въглехидрати. Хрупкавата баничка с масло, би свършила добра работа след доза нерви!

Адреналин – напрегнат и стрес, още веднъж надбъбречните жлези го отделят, като неговата задача е да ни приготви за – бий се или бягай. Наречен е още – хормон на оцеляването.

Той учестява сърцетуптенето, насочва нашата кръв към съществени мускулни групи, което включва сърцето, знаем, че то е мускул. Намалява се способността на тялото да усеща болежка.

Норадреналин – освобождаван от надбъбречните жлези, като присъединяване има и мозъка. Той ускорява трежовността, води до бодърствуване, бъбреците създават повече ренин, който усилва кръвното. Сещай се какво ти споделя – има паника, не заспивай!

Има още куп хормони, които имат базисна роля, само че ще се огранича до тук. Искам да отделя няколко думи за диригента, уредника на всичко това, което следва безупречна подреденост в изявите – АМИГДАЛА.

Дълбоко в мозъка с формата на бадем и съвсем подобен размер, се намира конструкция наречена – амигдала – част от лимбичната нервна система.

Тя е основният център, обработващ боязън, опасност, отрицателни страсти. Дирижира разпознаването на гнева, враждебното държание както вербално, по този начин и изразено в езика на тялото. Сигналната лампа, която светва в рисков миг и извиква войните в тялото ни. Доказано е, че при щета, да вземем за пример инсулт, човек може да разпознае съвсем всички сигнали за заплаха, само че не и боязън!

Е, не сме ли неповторими, не сме ли съвършени!

Как всичките тези безупречни механизми, се трансформират в паник офанзива! Отговорът е елементарен – потрес, непредвидена неволя, хронична тревога, безпокойствие в количества непоносими за нас. Пълним горчивата чаша без да я изливаме, пълним богато и не се щадим. Мислим си, че можем да поемаме... и поемаме и не се оплакваме и в очите на хората към нас сме мощни и ни споделят – ти можеш, можеш още не се предавай! Да, но – не, организмът има лимити, биологията ни строго следва закони, които ни санкционират, когато прекалим, тъй като си мислим, че можем да прекаляваме безнаказано. Удря по едно и също време и по физиката и по душeвността – блокаж, изгубили сме себе си!

Пътят в този момент на къде е?

Трябва да знаем, че паник офанзивата не е болест, а положение, което ще наложи да се погрижим за себе си. Тя ни споделя – аз алармирах, в този момент човеко – ти си на ход!  Изпразни чашата с душевни отпадъци, с цел да оздравиш себе си. Има доста вероятни пътища, само че най-главният е – научете се кое си коства непрекъснатите страхове, за кое си коства да не спите, приоритизирайте личните си потребности, научете се да се обичате! Подарете си от дълго време отлаган подарък, тъй като го заслужавате! Потърсете другар, с който можете да споделите какво е времето вътре във вас, говорете, по този начин ще разредите напрежението, ще успокоите сърцетуптенето, потенето последователно ще изчезне. Потърсете доктор, на който можете да се доверите.

Медицински видяно, обърнете внимание дали  имате смяна в равнищата на щитовидните хормони, водещи до възлеста гуша – нодозна струма. Ако е реалност излизане от рамките на допустимите индикатори, ще усещате признаци като – сърцетуптене, потене, нарушаване на съня, раздразнителност, разлика в нормалното тегло. В този случай имаме действителен физически проблем, който ще се ликвидира с вярно лекуване и не е паник офанзива.

Царица на маските, тя виртуозно манифестира разнообразни клинични картини, сърдечни проблеми, вегетативни разстройства и какво ли не. Умело ни подвежда да търсим здравословни проблеми в неверната посока.

Овладяването се започва с дребни по мг антидепресанти, с цел да не окажат резултат на пристрастяване. Необходими са и препарати, които да успокоят сърдечната активност и учестения пулс, по този начин ще съумеете да възстановявате и дишането.  Ако суматохата ви залива всекидневно, та дори и по няколко пъти, потърсете психолог, с който да се консултирате. Вероятно е да имате потребност от по-дълготрайно лекуване, само че това не би трябвало да ви тормози и да ви кара да си мислите, че светът свършва.

Дишайте, дайте на мозъка си покой, Амигдала има потребност от това, с цел да разпусне правилните войни срещу напрежението, които също желаят да почиват. Сега вашата ВОЛЯ е диригента, в този момент от вашите грижи - за вас самите, зависи усмивката на лицето ви и помнете – Вие сте с съвършенни! Когато ви боли и когато плачете и когато се вдигате сами за личната си коса и когато колкото да се изправяте, вие можете всичко!

Съвършени, неповторими, шедьовър, изобретението с което евентуално се гордее Твореца, а точно – Човека!

Ключът е във вас!

АВТОР: Елени Сидера

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР