Саудитска Арабия обмисля да продаде част от огромната си петролна

...
Саудитска Арабия обмисля да продаде част от огромната си петролна
Коментари Харесай

Китай може да стане акционер в петролния гигант Saudi Aramco  

Саудитска Арабия обмисля да продаде част от голямата си петролна компания Saudi Aramco на огромен задграничен вложител, като най-вероятно става дума за покупател от Китай, заяви CNN. Според саудитския престолонаследникът Мохамед бин Салман става дума за договорка единствено за 1% от капитала на Saudi Aramco. Това обаче е най-голяма петролна компания в света и цената на този непретенциозен процент в момента възлиза на към 19 милиарда $ - в случай че съдим по котировките на акциите сега. 

" Обсъжда се придобиването на 1% от Aramco от световен водач на енергийното поле. Това ще бъде доста значима договорка за усилване на продажбите на Aramco в доста огромна страна ", казва Бин Салман в изявление, излъчено по държавната телевизия на Саудитска Арабия.

Китай е най-големият покупател на саудитски недопечен нефт през 2020 г.  Saudi Aramco има и други огромни клиенти в Азия - Индия, Япония, Южна Корея и други

Потенциален покупател на дял от петролния колос " явно би трябвало да е азиатска национална петролна компания ". " По-голямата част от техния недопечен нефт отива в тази посока ", разяснява Осуалд Клинт, старши анализатор от Bernstein.

 

През 2019 г. Саудитска Арабия набра 29.4 милиарда $, предлагайки 1.7% от акциите си на фондовия пазар на частни вложители. Идеята беше по този начин да се обезпечи финансиране на амбициозния проект на Рияд " Визия 2030 ", който планува понижаване на зависимостта от петрола и насърчаване на други стопански браншове. 

Петролните компании в Съединени американски щати и Европа също се пробват да диверсифицират бизнеса си, като инвестират сериозни средства в планове за възобновима сила.

 

По информация на Financial Times пък  Саудитска Арабия е провела диалози с Reliance Industries -  компанията на индийския милиардер Мукеш Амбани, за придобиване на дял в дъщерно сдружение за пречистване и нефтохимикали против пари в брой и акции на Aramco.

Въпреки че няколко души настояват, че упомената от Мохамед Бин Салман опция за продажба на дялове може да се отнася за договорката с Reliance, много по-вероятно е да става дума за обособени договаряния с китайски и други вложители, написа финансовото издание.

В изявлението си престолонаследникът показва, че дялове на Aramco могат да бъдат трансферирани към саудитския Фонд за обществени вложения, добавяйки, че .

" Инвестиционните благоприятни условия на Aramco са големи ", показва той. По думите му, детайлите към продажба на дялове на Aramco може да бъдат разкрити след година или две. Акциите на компанията се търгуват на цена от 35.80 риала (9.55 долара), което слага оценка на Aramco от 1.9 трилиона $.

 

Плановете за диверсификация на саудитската стопанска система бяха ударени от коронавирусната пандемия, която намали по света вследствие на парализата на транспортния бизнес. В резултат на това облагата на Saudi Aramco за 2020 година се стопи на половина до 49 милиарда $.

Източник: Expert.bg
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР