Сътрудничеството с надеждни доставчици на втечнен природен газ осигури доставките

...
Сътрудничеството с надеждни доставчици на втечнен природен газ осигури доставките
Коментари Харесай

Булгатрансгаз: Сътрудничеството с надеждни доставчици на втечнен природен газ осигури доставките у нас без прекъсване

Сътрудничеството с надеждни снабдители на полутечен природен газ обезпечи доставките за страната без спиране, съобщи изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз ” ЕАД господин Владимир Малинов по време на Четвъртата конференция за Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие в Съединени американски щати.

„ Поддържането на енергийна сигурност изисква дейно съдействие с надеждни снабдители, с цел да се подсигурява действието на стопанската система и обществото с задоволително сила на рационална цена. Енергийната рецесия през последната година потвърди незабавната потребност от взаимност и координирани дейности, с цел да се обезпечат енергийните доставки и да се оправим с невижданото нарастване на цените на газа ”, сподели Малинов, представен от пресцентъра на " Булгартрансгаз ".

Форумът на високо ниво, който се организира в столицата на Съединените американски щати – Вашингтон, се провежда от Делфийския стопански конгрес и американски организации. Участниците разискаха смисъла на районното партньорство за гарантиране на енергийната сигурност.

От " Булгартрансгаз " припомнят, че България бе първата страна в Европейски Съюз с прекратени доставки на съветски газ.

„ Сътрудничеството с надеждни сътрудници като Съединени американски щати и други производители на полутечен природен газ и с Гърция, ни разрешиха да поддържаме доставките на газ за българската промишленост и семейства без ограничавания ”, акцентира Малинов.

По думите му развиването на приемни терминали за полутечен природен газ в Източното Средиземноморие, дружно с добре развитата газопреносна инфраструктура, дават на Гърция и България статут на енергийни портали към Източна и Централна Европа. Той напомни пред участниците, че „ Булгартрансгаз ” ЕАД е съакционер с 20% в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ до Александропулис, Гърция.

Природният газ е екологично чист енергиен източник и ще продължи да играе основна роля за реализиране на задачите за декарбонизация през идващите години, показват от " Булгартрансгаз ". Освен това газопреносната инфраструктура обезпечава опция за сполучливото и ускорено въвеждане на водорода в енергийния микс. Ключова роля в този развой ще имат и операторите на газопреносни системи.

Значителният капацитет на района на Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа както за произвеждане на зелен водород, по този начин и за неговия импорт от доверени и надеждни сътрудници, безспорно ще насърчи вложенията във атомна инфраструктура.

„ Булгартрансгаз “ ЕАД и гръцкият метафоричен оператор DESFA към този момент работят за взаимосвързване на водородни мрежи.

Това ще ни разреши да запазим основната си роля в устойчивото и несъмнено енергийно доставяне за района, давайки своя принос към зеления преход и постигането на нулеви чисти излъчвания до 2050 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР