Състояните на човешките права в България продължава да се влошава.

...
Състояните на човешките права в България продължава да се влошава.
Коментари Харесай

Език на омразата, репресии над журналисти и безконтролна съдебна власт

Състояните на човешките права в България продължава да се утежнява. Институциите нямат потенциал да се оправят с казуса, а в ръководството се включват националистически организации, прави се завой към отричането на базисни човешки права. Това са единствено част от изводите в годишния отчет на най-голямата правозащитна организация у нас Български хелцински комитет.
Документът регистрира невиждано невисок институционален потенциал за работа по възстановяване положението на правата на индивида, целеустремено развиване на политическия дискурс в националистическа и ксенофобска агитация, и липса на съответен отпор от страна на правосъдната власт на противоречащите на правилата на правовата страна дейности от страна на институции, организации и обособени персони. Това е разумно развиване на наклонността, образувана през предходните две години с включването на националистически обединения в ръководството на страната и повсеместен завой в посока отказване на базисни човешки права от представителите на водещите политически обединения.
Благодарение на уговорката на България като ръководител на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 година, в този интервал не бяха осъществени съществени промени в законодателството. През втората половина на годината обаче се демонстрираха редица отрицателни трендове, означават от БХК.
Сред сферите, в които избрани права бяха интензивно лимитирани или уязвени през 2018 година от законодателната и правосъдната процедура, са насилието против дами, безконтролното подслушване и тайното следене на жители, както и правата на ЛГБТИ хората. Международни институции осъдиха остро положението на институциите за хора с психологични разстройства, страната ни за следващ път получи предизвестие поради влошаващото се положение на правата на малцинствата, акцентира се в документа.
От БХК показват, че със сформирането на КПКОНПИ се основава " безотчетен орган с права да проверява хора с необятен кръг повдигнати обвинявания, без задължението това следствие да бъде обвързано с доказване на виновност ". Законовото изменение в правилника за използване на Закона за ДАНС сътвори опция за безотговорно скрито следене на жители и организации. Поредица от противоречиви кадрови решения пък трансформира Бюрото за надзор на СРС във фасадна институция, от която на процедура не се чака да пази правата на жителите, а да работи в услуга на репресивния уред, предизвестяват от Хелзинския комитет.
В отчета се означават и заканите над свободата на медиите. Годината беше белязана от поредност обществени опити за заплашване на публицисти от национални медии и директна разпра с техни сътрудници от по-малки издания от страна на представители на институции и политически партии. На този декор през ноември съвсем без диспути беше признат Закона за наложителното складиране на печатни и други творби и за оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, станал прочут като " медийния закон на Пеевски ", а при започване на 2019 година Народното събрание одобри поправките в Закона за отбрана на персоналните данни. И двата нормативни акта основават свръхрегулация и опция за ограничение на свободното разпространяване на информация и целеустремено гонене, написа в документа.
По отношение на правата на дамите се отбелязва, че няма необикновен прогрес в битката с домашното принуждение. През годината беше регистриран и нараснал брой убийства на дами, които могат да бъдат класифицирани като фемицид. В същото време препоръчаните в края на годината промени в Наказателния кодекс за възстановяване на отбраната от домашно принуждение са непълни и не се чака да изпълнят поставените цели, считат от БХК.
Права на хората с психологични разстройства също са редовно нарушавани. През миналата година са установени маргинализация на страдащите от психологични разстройства, нечовешки битови условия и практики в домовете за възрастни и деца, липса на услуги в общността, липса на задоволително леглова база, финансиране и експерти. Като позитив се отбелязва приемането на тактиката за деинституционализация, със забележката, че даденият до 2034 година период е недопустимо дълъг.
Всяко трето дете в институция е под тригодишна възраст, а всяко второ ново настаняване в дом и през 2018 година е на новородено бебе. Социалното изключване на децата с тежки и с голям брой увреждания продължава и в новите услуги, като към 8 000 деца с увреждания въобще не посещават учи­лище. Не се трансформират равнищата на детска смъртност в домовете за деца, като през 2018 година смъртните случаи са 43, установи отчетът.
През 2018 година свободата на съвестта и религията бяха съществено застрашени от импортираните законопроекти за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, които предвиждаха рестриктивни и дискриминационни уредби във връзка с финансирането и опцията за свободно проповядване, написа в документа. В края на годината - след напън на редица локални и интернационалните организации, рестриктивните промени не бяха признати. През годината бяха осъществени похищения против молитвени домове и гробища на няколко вероизповедания. Речта на ненавист, ориентирана против избрани религиозни общности, продължи да се популяризира безнаказано, предизвестяват специалистите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР