Състоянието на птицевъдството в България е изключително тревожно. Бавно, но

...
Състоянието на птицевъдството в България е изключително тревожно. Бавно, но
Коментари Харесай

Ядем ли качествено пилешко месо на българския пазар

Състоянието на птицевъдството в България е извънредно обезпокоително. Бавно, само че несъмнено българските производители губят позициите си на родния пазар, приблизително с 5% на година, а настояванията на птицевъдите са пренебрегнати от няколко следващи български държавни управления.

“На мястото на българското месо идва полско и унгарско, то идва в България постоянно в петък вечер и не бих споделил, че качеството му е най-хубавото – твърди Ивайло Гълъбов, ръководител на Съюза на птицевъдите в България и прецизира: –  Имаме задоволително учредения да желаеме от Българската организация по сигурност на храните да управлява непрекъснато за салмонела , тъй като в петък следобяд, преди кланиците да се измият главно и когато рисковете от салмонела са високи, Полша и Унгария гледат да изпратят продукцията си в страни, където контролът е занижен, включително и в България. "

Съюзът на птицевъдите има три претенции: фискален надзор, надзор на качеството (съответно период на валидност и неявяване на салмонела) и правилно етикетиране на крайните артикули.

" Механизмът е един и важи за всички меса на пазара “, акцентира Ивайло Гълъбов пред БНР.

 istock istock

Етикетирането е главен проблем.  В магазините върху нито един артикул не написа правилно дали съответният артикул или разфасовка са добити от свежо месо и какъв е произходът му. Ако написа:

“Това филе или тази пържола е създадена от дефростирано полско пилешко месо “, не съм сигурен, че ще се купи с такава ненаситност, с каквато сега се пазарят по-евтините артикули.  Ние сме едни от най-бедните консуматори в Европа и хората се изкушават по цената . Но в случай че на продукта го написа ясно и отчетливо, всеки консуматор ще си направи сметка, дали това е неговият артикул или не. Ние просто желаеме идентични правила на пазара и обръщаме внимание на това на няколко следващи държавни управления “ – отбелязва Гълъбов.

Какво е дефростирано месо?

“Дефростиране значи топене. Нормална процедура е да се размрази замразено месо и да се сготви – изяснява Ивайло Гълъбов. – Какво обаче се прави в случаите, за които приказвам? Купува се замразено месо, което е на ниска цена, тъй като след първичното му заледяване цената пада с 20% поради нарушение на вкусовите качества. Това месо се размразява, разфасова, овкусява, замразява се още веднъж и се предлага в подготвен тип за печене или готвене. В Европа няма търсене на замразено месо, по тази причина то се предлага към дестинации, където са склонни да създадат нещо с него. България е една от тях. “

 istock istock
В европейското законодателство  този метод на манипулиране на месото не е неразрешен, само че се ползва към термично обработените артикули, които се бланшират и замразяват по-късно, с цел да може да се подсигурява дълъг период на валидност. Това са всевъзможни пилешки хапки, крокети и т. н.

Цялата работа е да се размрази, да му се постави вода и фосфати и т. н., с цел да стане продуктът печеливш . Защото едно топене и овкусяване носи принадена стойност на операторите и неприятен усет в устата на потребителите, а още по-лош привкус на птицевъдите в България, които са решили, че ще си изкарват хляба с честен бизнес. “

Необходимо е да се търсят  механизми за стимулиране на родното произвеждане , само че в новия Стратегически проект, който следва да замести актуалните Програми за развиване на селските региони, е планувано понижаване на интензитетите на помощта от 50 на 30%, и при актуалните равнища на инфлация птицевъдството и отглеждането на животни не се подтикват по никакъв метод, показват работещите в сектора.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР