Състав на Варненския окръжен съд определи мярка за неотклонение „Домашен

...
Състав на Варненския окръжен съд определи мярка за неотклонение „Домашен
Коментари Харесай

Издирван 9 години от Интерпол турски гражданин, е под домашен арест във Варна

Състав на Варненския областен съд дефинира мярка за неотклонение „ Домашен арест “ на търсен от девет години турски жител като член на терористична организация, оповестиха от съда. Мярката е със период до 40 дни, а търсеният ще я търпи в хотел, в който е отседнал по време на почивката си във Варна. Окръжната прокуратура във Варна настояваше за най-тежката мярка за процесуална насила, съобщи БГНЕС.
44-годишният мъж Мехмед Я., който има и немска персонална карта, е търсен с алена бюлетина на Интерпол - Анкара. Установен е и е арестуван на 2 септември тази година на летище Варна, защото се е отклонил от правораздаването на Република Турция и се е укрил.
Спрямо Мехмед Я. има годна заповед за арест, издадена още през 2005 година от Висшия престъпен съд в Адана. Той е наказан като член на терористичната организация ПКК/Конгра на 6 години и 3 месеца отнемане от независимост, от които не е изтърпял 3 години 7 месеца и 23 дни. Престъпната му активност се е изразявала в подкрепяне и работа с терористи от провинциалните крила на организацията, основаване на комитет като младежка асоциация на ПКК в университета Косатепе, както и в набиране на терористи. Бил е инструктор в организацията и е събирал финансови средства от името на ПКК.
Турските управляващи имат желанието да изискат екстрадиция на лицето. Престъпленията, за които Мехмед Я. е получил ефикасна присъда, са наказуеми и по българските закони.
Определението на Варненския областен съд предстои на митинг и обжалване пред Апелативния съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР