Съществуват суеверия, които се отнасят като понятия и сфери от

...
Съществуват суеверия, които се отнасят като понятия и сфери от
Коментари Харесай

Защо стискаме палци, чукаме на дърво и се плашим от петък, 13-и?

Съществуват суеверия, които се отнасят като понятия и сфери от живота като триумф и крах, цифри, годишни времена, работа, пътувания, обич, бременност и така нататък Вероятно за всяко житейско събитие сред раждането и гибелта подхожда някакво поверие. Някои се употребяват толкоз необятно, че към този момент са се трансформирали в обичаи. Суеверията, които би трябвало да донесат шанс и да ни предпазят от злото, се назовават положителни. Но не всички суеверия се отнасят единствено до триумф или злощастие. Някои от тях имат езически генезис или са учредени на езически традиции, в това число и идолопоклоничество. Други произлизат от окултизма или имат искрено демонична природа.

Защо чукаме на дърво?
Обикновено го вършим след обнадеждаващо изказване. Древните хора вярвали, че в дърветата живеят положителни духове и с почукването ги призовавали да им спомагат. Първите християни считали този бит за осквернение, защото кръстът, на който бил разпънат Исус, бил точно дървен. После обаче самите те трансформирали суеверието, като оповестили, че би трябвало да се почуква три пъти – в името на Отца, Сина и Светия дух.

Защо черната котка носи неприятен шанс?
Неприязънта към черните котки идва от Средновековието, когато се считало, че самотните дами (най-вече по-възрастните), които нормално живеели с доста котки, имали способността да се трансформират в черни котки. Така се родило опасението, че когато черна котка ти мине пътя, е доста евентуално тя да е магьосница.

Защо стискаме палци?
Смята се, че стискането на палци е знак за шанс. Този жест се е употребявал по време на гоненията на християните – по него вярващите са се разпознавали един различен. Днес пресечените показалци се употребяват и като знак за „ благородна лъжа”. Вероятно това идва от вярата, че християнският кръст може да ни избави от отиване в пъкъла поради неистина.

Защо не трябва да подхващаме никакви дейности на петък, 13-и?
Смята се, че това поверие води произхода си от Стария завет – на този ден Каин е умъртвил брат си Авел. През вековете тази легенда е обвила цифрата 13 с аура на беди и несгоди. Страхът от 13 постоянно придобива под паника темперамент. Франклин Рузвелт да вземем за пример в никакъв случай не предприемал пътешестване на 13-о число, в някои лечебни заведения няма 13-а стая, в някои хотели липсва 13-и етаж. Смята се, че в семейство, където са се родили 13 деца, едно от тях безусловно ще стане нарушител.

Защо не трябва да се предава нищо през прага?
Със сигурност познавате хора, които в никакъв случай не се здрависват и не подават движимости, преди да са прекрачили прага. Оказва се, че в антични времена в някои култури са заравяли пепелта от предците под прага на къщата. И с цел да не ги тревожат, не подавали и не приемали нищо над тях. По тази причина се не разрешава и да се седи на прага.

Защо подковата носи шанс?
Някои хора са уверени, че с цел да поканят щастието в дома си и да се избавят от нощните кошмари, би трябвало да окачат подкова над вратата. Суеверието е обвързвано с обстоятелството, че подковата има седем дупки, а седем е щастливо число. Освен това тя е направена от желязо, а се счита, че този метал гони злите духове, които ни посещават в кошмарите.

Защо не трябва да се връщаме?
Това поверие още веднъж е обвързвано със символиката на прага като граница сред света на мъртвите и света на живите. Ако човек тръгне на някъде и се върне, тъй като, да речем, е не запомнил нещо, има заплаха да остане в света на умрелите. Според поверието, с цел да обезврежда връщането, би трябвало да се огледа в огледалото, защото то удвоява силите и силата на индивида.

Защо не би трябвало да се подарява часовник?
Даже в наши дни мнозина считат този подарък за неудобен. Суеверието е зародило в Китай, където дарът на часовник е покана за заравяне. В Европейските страни считат, че подаряването на часовник отброява вренето на другарството, любовта и даже на живота. Прекалено мнителните се притесняват, че стрелките се отнасят към острите предмети, което би трябвало да се заобикаля, с цел да не провокират кавги и обиди. Лошото предсказание обаче може да се отстрани, в случай че получилият този подарък даде на подаряващия монета – тогава се счита, че часовникът е платен и поличбите отпадат.

Защо не се честват 40 години?
Смята се, че това поверие е годно изключително за мъжете. Възникнало е поради връзката на цифрата 40 със гибелта. И до през днешния ден цифрата 40 е директно обвързвана с погребалните обичаи. Например, родилката не би трябвало да излиза до 40-ия ден след раждането, защото се счита, че дотогава е на границата сред живота и гибелта.

Защо се радваме на падащи звезди?
Суеверието за сбъдване на стремежи е малко подозрително, защото в антична Европа се е считало, че боговете ни гледат от горната страна, а от време на време, с цел да видят по-добре, може да издигнат небето – точно тогава стартират да падат звезди. Гърците пък предполагали, че падащите звезди са душите на мъртви хора и по тази причина им поръчвали да им изпълнят предпочитание.

Защо търсим четирилистни детелини?
Радостта от намирането на четирилистна детелина води произхода си от дълбока античност, когато тези растение се употребявали, с цел да си намериш брачен партньор или брачна половинка. Как работи ритуалът? Първо би трябвало да намериш четирилистна детелина, по-късно да я изядеш (или в краен случай да я сложиш в обувката си). След това шансът се задейства и първият човек, който видиш, ще е бъдещата ти половинка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР