Съществуват два вида бездимен тютюн на пазара: дъвчащ тютюн и

...
Съществуват два вида бездимен тютюн на пазара: дъвчащ тютюн и
Коментари Харесай

Влиянието на бездимния тютюн в устната кухина


Съществуват два типа бездимен тютюн на пазара: дъвчащ тютюн и снус.

Бездимният тютюн е под формата на листа или пресован тютюн, който се слага отвътре на бузата и се дъвче. При дъвченето на тютюн се освобождава усета и аромата на никотина, което от своя страна води до увеличение на производството на слюнка в устната празнина. Употребяващите тютюн за дъвчене постоянно завършват използването му с отстраняването му от устата.

Снус е мокър прахообразен тютюнев артикул, който се употребява зад устната дълготрайно време.

Трябва да знаете, че и двата типа бездимен тютюн водят до пристрастяване и оказват въздействие върху общото здраве.

Съставките на бездимния тютюн са микс от тютюнев никотин, захар, сол, нарязан лайм, подправки и разнообразни усети. Тези съставки могат да окажат редица химични и отровни вреди върху целия организъм. Тези химични съставки могат да бъдат даже и канцерогенни, да бъдат кофактори за развиване на редица тумори и тумороподобни формирания. Освен това могат да оказват и алергизиращо въздействие върху всеки употребяващ ги.

Бездимният тютюн се употребява най-вече от хората в Южна и югоизточна Азия, както и в източна Африка.

Бездимният тютюн се свързва с рака на устната празнина. Ракът на устната празнина е едно от най-сериозните здравословни проблеми, които могат да бъдат провокирани от постоянната приложимост на бездимния тютюн. Тази предиспозиция на употребяващите този вид тютюн, се дължи на съставките на бездимния тютюн.

Свързани публикации.. Тютюнопушене и по какъв начин то въздейства на оралното ни здраве? 0 Какво съставлява зъбният камък? 1 Как да се оправим с неприятния мирис? 0

Една от най-опасните и известни съставки в бездимния тютюн е ядката арека или така наречен бетел. Бетела, който се употребява в бездимния тютюн се състои от листа бетел, ядки от арека и нарязан лайм. Проучвания откриват, че хора, които постоянно дъвчат ядки от арека, доста усилват риска от развиване на рак в устната празнина. Увеличава се риска от развиване на тумори на ларингса, по хранопровода, в стомаха и панкреаса.

Ракът на устните и бузите най-често е резултат на тютюна, който се задържа в съседство с тях по време на дъвчене. Ракът в устната празнина може да се прояви със следните клинични находки:
Безболезнена улцера с неравни граници; Бяла или алена лезия по лигавицата в устната кухина; Необичайна издутина.
Тези клинични находки могат да бъдат преканцерози, които открити в точния момент могат да бъдат стопирани. Забележете ли лезия в устната си празнина, която не е типична и стои дълго време там, посетете денталния си доктор.

Бездимният тютюн усилва риска от развиване на пародонтални болести. Освен това той оказва въздействие и на целия организъм. С него могат да бъдат свързани още: вид 2 диабет, преждевременни раждания, деменция, болести на дихателната система.

Проучвания потвърждават, че бездимният тютюн не е по-безопасен от общоприетите цигари, както си мислят множеството хора, които го употребяват. Също както цигарите, по този начин и бездимния тютюн съдържа никотин, водещ до пристрастяване. За разлика от цигарите обаче, количеството никотин в бездимния тютюн е двойно повече. Бездимният тютюн един път използван, обезпечава никотина от 60 цигари.

Желателно е да вършиме постоянни прегледи при денталния доктор, с цел да сте сигурни, че вашите зъби, венци и орално здраве са в положително положение. Вашият дентален доктор също така ще ревизира и лигавицата на вашите бузи, езика, гърлото за признаците на всяко положение. Употребата на бездимен тютюн може да провокира появяването на бели, червени лезии по устната лигавица.

Важно е да посещавате вашия дентален екип за постоянни профилактични прегледи и изцяло проучване на устната празнина. Тези прегледи целят профилактика и навременно взимане на ограничения за прекъсване на нежелани процеси.
3628
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР