Съществувало ли е Горящото огледало на Архимед …?През III век

...
Съществувало ли е Горящото огледало на Архимед …?През III век
Коментари Харесай

Съществувало ли е Горящото огледало на Архимед?

Съществувало ли е Горящото огледало на Архимед …?През III век прочие н. е., гръцкият математик Архимед (Archimedes) изрича доста от правилата, които и до през днешния ден управляват инженерната просвета (HiddenTruth.site).Той основава високо напреднали и новаторски технологии за времето си, които са изгубени в историята.В античната литература има няколко известни истории, в които написа за великански лещи или огледала, които били употребявани в борба.Най-интересната от тези истории е тази на гърците, употребяващи страховитото „ Слънчево огледало “ или известно още като „ Горящо огледало “. То е конструирано от Архимед през 212-215 година прочие н. е., в Сиракуза (Syracuse), с цел да изпепели нахлуващия римски морски флот.Твърди се, че той е насочил това гигантско слънчево огледало към корабите на римския флот и ги е запалил. На Архимед се приписва морската победа, макар, че в последна сметка римляните побеждават гърците.
По думи на Полибий (Polybius):„ Римляните … имаха опция да завладяват града неотложно, в случай че един дъртак можеше да бъде отхвърлен. Но, до момента в който той присъстваше, те не смееха даже да подхващат офанзива … “Отбити с тежки загуби, римляните били принудени да се откажат от нападението си. Вместо това, те решили да стартират осеммесечна блокада и да обрекат града на апетит.

 Archimedes 1 600x375 - Съществувало ли е Горящото огледало на Архимед?
През 212 година прочие н. е., Марцел (Marcellus) съумял да се възползва от гръцки фестивал в града, с цел да се промъкне около защитата и да превземе града от вътрешната страна. Но, все пак, Архимед забавя рухването на Сиракуза с една година.Научното му завещание е доста. Дори това, на неговото митично Горящо огледало, което спомага да се вдъхновят проучванията, довели до днешните радиотелескопи и сателитни телевизионни антени.Четете още: Абу Гуроб – построен с технология, на която бихме се възхищавали даже днесСамият Архимед съвсем не регистрира тези свои изобретения, тъй като избира региона на математиката, за която съгласно него „ истината е безконечна “.Според известната история, разказана от Плутарх (Plutarchus), сега на завладяването на град Сиракуза, Архимед обмислял някаква математическа скица. Римски боец му наредил да се яви пред Марцел, само че той отказал, заявявайки, че първо би трябвало да завърши със задачата си. Войникът се разгневил и умъртвил Архимед с меча си.Последните думи, приписвани на Архимед, са „ Не ми разваляйте кръговете! “, наподобява са във връзка със упоменатата скица, върху която работел. Тази фраза постоянно се цитира в латинския си вид „ Noli turbare circulos meos “.Според византийския историк от 12-ти век – Йоан Цеца (John Tzetzes), за който се допуска, че перифразира римския историк Дион Касий (Dio Cassius, 155–235 година сл. н. е.), това е шестоъгълно огледало, евентуално от гладък бронз, заобиколено от по-малки квадратни огледала, а целият общ брой е закрепен към арматура.Огледалата събират лъчите на слънцето и ги концентрират в лъч, сходен на лазер, който отдалеко подпалва римските галери, като ги трансформира в пепел. Днес, Горящо огледало на Архимед постоянно се счита за мит, само че ранните европейски учени са имали смесени усеща към тази история.През 17 век, Декарт (Descartes) отхвърля историята като „ фикция “, само че през 1747 година, Жорж-Луи Леклерк дьо Бюфон (George Louis LeClerc, Comte de Buffon), твърди, че е запалил борова дъска от 150 фута (45 метра), употребявайки редица огледала.

 00097YCJV1F34FQH C125 F4 600x337 - Съществувало ли е Горящото огледало на Архимед?
През 1975 година, гръцкият академик доктор Йоанис Сакас (Dr Ioannis Sakkas) декларира, че е употребявал 60 огледала, арестувани от моряци, с цел да възпламени дървен транспортен съд от 160 фута (48 метра). А през 2002 година, немски опит, употребяващ 500 души с огледала, е имал сходен триумф.През 2005 година, група студенти от Масачузетския софтуерен институт организират опит, употребявайки 30-сантиметрови квадратни огледални плочки, които са фокусирани върху дървен транспортен съд на разстояние 30 м. Пламъкът изгаря дребна част от кораба.Съвсем неотдавна, през 2010 година, Ловците на легенди (MythBusters) организираха опит, употребявайки 500 огледала, ориентирани към дървен транспортен съд, сходен на римските, като задачата е на 120 м. Но, топлината не съумява да доближи 300 ° C, което е належащо за изгаряне, заради неприятното време.Стигат до заключението, че „ огледалото “ е осъществимо оръжие, стига небето да е безоблачно и корабът да е в неподвижно положение за към 10 минути.Дори технологията да е осъществима, това не значи, че историята за Горящото огледало на Архимед е вярна, само че и не трябва да се отхвърля. С или без Горящо огледало, геният на Архимед е реалност.
Hidden truth
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР