Съществува една особена разлика между автомобилите от миналото и автомобилите

...
Съществува една особена разлика между автомобилите от миналото и автомобилите
Коментари Харесай

Тъжната съдба на Lancia – италианският иноватор, който написа правилата на съвременния автомобил

Съществува една особена разлика сред колите от предишното и колите през днешния ден. По някаква причина, множеството днешни коли са на практика едни и същи – формата е макет, множеството автомобилни компании са в съюзи и действително създават една машина с друга емблема и нищо повече. Това, от своя страна, обезсмисля цялото проучване и възприемането, че един автомобил ще направи милион километри, автоматизирано остава в историята.

Старото предписание, че в случай че желаете разкош, отивате при германците, в случай че желаете надеждност – обърнете се към японците, а в случай че желаете скорост – италианците са вашите хора. Ако сте фенове на последните, то най-вероятно би трябвало да се сбогувате с безусловно всичко от логичност, до работеща нервна система и даже наслаждение от живота. Изключваме производители като Lamborghini и Ferrari, както и Pagani, те са от напълно друга категория. Италия е известна с историята си, с хубостта си, с неповторимата си кухня и вино, както и с някои откачени хрумвания, като най-голямата част от тях, се намират точно в компанията Lancia.

Не е належащо да сте авто специалист, с цел да може все по-често да не чувате за тази компания. Не е належащо и да сте имали такава машина, с цел да знаете, че това е безусловно божие наказване за владеене. Това са главните градски митове за една от най-великите автомобилни компании. Достатъчно е да потърсите в интернет и да откриете, че съвсем всеки един модел е подготвен да убие притежателя си. Ако попитаме множеството същински фенове, познавали Lancia в своите най-велики моменти, те описват една доста по-различна история.

Историята на тази компания няма по какъв начин да бъде допустима, в случай че двама инженери от Fiat не вземат решение да основат своя лична компания. Винченцо Ланчиа и Клаудио Фоголин. Двамата в никакъв случай не са желали да вършат скучни товарни коли, които се произвеждали през далечната 1906 година Винченцо и Клаудио са обожавали спортни коли и са желали да създадат гражданска война. Освен огромно предпочитание, господата в действителност имат знания.

Те са механически пионери и основават някои от детайлите по актуалния автомобил, които се употребяват и до през днешния ден. Lancia Theta е първата кола в Европа, която разполага с електрическа система. Следващият модел – Lambda, се създава към 10 години и през 20-те години на идващия век разполага с монокок, разполага и с ранна версия на без значение предно окачване. Те са първите хора, които слагат 5-степенна скоростна кутия в автомобил през 1948 година Тяхна заслуга е и всеобщия V6 мотор – иновация за идващото десетилетие.

Всички тези екстри, са детайл, без който не можем през днешния ден. С оглед на всички тези нововъведения, Lancia не просто би трябвало да е водач в автомобилния свят, само че и да е една от най-скъпите марки. Иновацията е нещо доста красиво, само че идва с избрани условия. Всичко ново и невиждано, изисква повече работа и внимание от инженерите, а по-късно и готови механици, които да схванат какво в действителност се случва под капака. Друг голям минус на компанията е, че употребява остаряло съоръжение, което изисква повече човешки труд и още по-високо възнаграждение. Lancia остават самостоятелни до 1969 година и най-после се трансформират в още един елмаз в короната на Fiat. Съдбата в действителност има подигравка.

И все пак, компанията продължава да се радва на доста триумфи. През 70-те и 80-те години, Lancia прави това, което и множеството италиански автомобилни компании – отива на надпревари. Точно тук се крие и един от най-големите им триумфи. В историята си, Lancia е един от най-коронованите производители на рали коли. Точно затова ще забележите, че има даже филм „ Race for Glory: Audi vs Lancia “. Лентата се е пробвала да улови една от най-сладките победи на италианците – борбата с Audi и тяхното могъщо Quattro.

Впрочем, това е и компанията, която за финален път печели рали със задно предаване, по-късно всички производители залагат на тази система, доказвайки, че това е идната стъпка в еволюцията. Преди това, можем да открием, че Lancia има и други шедьоври в своята изложба. Lancia Stratos е автомобил, който печели 5 пъти рали шампионата – от 1973 до 1978 година Забавен факт е, че моторът е на Ferrari, до момента в който Bertone вършат шасито. Причината да получат подобен мотор е, че Ferrari повече не виждат смисъл да го употребяват и считат, че няма да влезе в приложимост на никое място, само че са бъркали извънредно доста.

Lancia 037 е също толкоз добър шедьовър и ще разберете, че въпреки и компанията да не е имала задоволително запаси, прочее съвсем никакви такива, италианците са знаели по какъв начин тъкмо да изиграят картите си, с цел да завоюват купата против Audi – най-малко тази за конструктор. По пътя си ще създадат най-различни операции. Никога не са разполагали с 200 създадени модела – условието за влизане в надпреварата.

Не слагат нужните стоманени ролбари в автомобила си, няколко пъти сменят гумите по време на съревнование, което въпреки и да не е неразрешено, на никое място не написа, че е позволено. С най-различни трикове в своя ръкав, Lancia просто вършат невъзможното и заслужават своето цялостно доверие. През 1979 пускат и последния същински играч. Следвайки регулациите на Световния Рали Шампионат, италианските инженери основават Lancia Delta. Вариантът HF Integrale е пуснат с съвършен мотор, съвременна 4х4 система и първенец в същия формат от 1987 година до 1992 година Integrale е освен известна кола и до през днешния ден, само че и много скъпа за колекционери, които желаят да я имат.

Къде обаче се появяват първите проблеми? Lancia употребяват доста тъничък слой стомана за своите машини. Така пестят запаси и колите им са доста по-леки. Има позитиви от сходни дейности – невисок разход, по-сериозно ускоряване и наслаждение. Недостатъкът е единствено един, в случай че продавате такива коли, то най-хубавият пазар е в пустинята Гоби или Сахара, където дъждовете са необичайност. Lancia страда от наслойка, освен това повече от всеки различен автомобил. С сходни проблеми, английското държавно управление задължава компанията да изкупи всички свои остарели коли, които действително не дават отговор на високите условия на пазара. Малко по-късно ще се заприказва даже за стандарт при шаситата, което е още една иновация от Lancia.

През целият си път, Lancia би трябвало да се бори по най-различни способи даже със своите нови притежатели. Когато Stratos потегля на надпревари, против нея се изправя Fiat 131 Abarth. Торинският колос не желае да има конкуренция и въпреки Lancia да се показват доста добре, най-после един от най-големите първенци е изключен от конкуренцията, бивайки предаден от своята лична компания. Когато Lancia идват на шампионата с Lancia Delta S4, разполагат с същински шедьовър.

Този модел е квалифициран за високите условия на Group B и са подготвени да одобряват всяка хвърлена ръкавица. Delta S4 е бърза и съчетава най-различни нововъведения, в това число тяло от въглерод, което да понижи съществено цялостното тегло. Зад кормилото сяда Хенри Тойвонен и бързо потвърждава, че тази машина може да доближи съществени скорости и е рисков кандидат. За страдание в Монте Карло през 1986 година водачът губи надзор и се разрушава, това кара уредниците да сложат завършек на една от най-интересните рали серии в историята на шампионата.

Тъжната част от историята стартира с намесата на Fiat и приключва с смяната на целия авто свят. След стартирането на разнородни модели, които с изключение на всичко са и много по-здрави, Lancia се принуждава да прави копия на машини като Chrysler и да слага единствено емблемата си. Днес това е компания, която е лимитирала своя пазар и продава единствено една марка – Ypsilon.

Същият мъчно би могъл да се види по родните пътища и носи много отрицателно добро име. Автомобилният свят е много непризнателен, без значение дали приказваме за един от най-успешните производители на класни коли и за един от най-награждаваните първенци. Бъдещите проекти на тази компания идват с по-интересни оферти и основаването на 3 модела, като първият би трябвало да се появи през 2024 година

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР