САЩ заплашиха да наложат наказателни мита до 100% на внос

...
САЩ заплашиха да наложат наказателни мита до 100% на внос
Коментари Харесай

Походът на Макрон за международен данък върху дигиталните услуги

САЩ заплашиха да наложат наказателни мита до 100% на импорт от Франция за 2.4 милиарда $, включващ чанти, сирене и други артикули, откакто стигнаха до извода, че новият френски налог върху цифровите услуги ще навреди на американските софтуерни компании.

Френският президент Еманюел Макрон стартира цифровия налог през лятото, пренебрегвайки недоволството на Съединени американски щати против данъка, който съгласно Вашингтон незаслужено е ориентиран против американските компании.

Френският водач желае да бъде реализирано интернационално съглашение за облагането на огромните софтуерни компании и приканва администрацията на Тръмп да помогне за реформирането на международните корпоративни налози.

Някои пояснения по дебата за цифровия налог.

Какво е цифровият налог?

Правителствата на от ден на ден страни са раздразнени от обстоятелството, че не могат да таксуват с налог облагите на мултинационалните компании, които съгласно тях са насъбрани в тяхната пълномощия. Интернет колоси като Фейсбук, Гугъл на Alphabet Inc. и Amazon сега могат да регистрират облагата си в страни с ниски налози като Ирландия и Люксембург, без значение къде са направени приходите.

Според Макрон по-голямото облагане на софтуерните колоси е въпрос на обществена правдивост.

Френският водач оказва мощен напън за приемането на цифров налог за целия Европейски съюз, само че се натъкна на съпротивата на Ирландия, Дания, Швеция и Финландия.

Какво направи Франция?

След като договарянията за цифровия налог в Европейски Съюз претърпяха крушение, държавното управление на Макрон вкара едностранно налог през юли. Той се ползва със задна дата от 1 януари.

Налогът от 3% е върху доходи от цифрови услуги, получени от компании с оборот над 25 милиона евро във Франция и 750 милиона евро (826.65 милиона долара) по света.

Париж не е самичък измежду европейските столици в предлагането за налог върху приходите на огромните софтуерни компании. Англия, Испания, Италия, Австрия, само че също Мексико и Канада оповестиха проекти за лични цифрови данъци.

Какво желае да реализира Макрон?

Целта на Макрон е да обезпечи по-мащабно съглашение за цифровото облагане под егидата на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

На срещата на Г-20 през юни финансовите министри се договориха да основат общи правила за затваряне на дупките в данъчното законодателство и дадоха обещание да " удвоят напъните " за постигането на решение, учредено на консенсус, до 2020 година.

През юли министрите на Г-7 се споразумяха, че би трябвало да има минимално ниво на налога, което да обезкуражава страните да се надпреварват коя да предлага по-ниски налози.

Вашингтон в началото поддържаше концепцията за нова интернационална данъчна система, която да покрива необятен диапазон компании, само че съгласно представители е дал заден ход през последните месеци след лобиране на обичайните компании, които са си дали сметка, че те също ще бъдат наранени.

Какви са пречките?

Тръмп. Американският президент към този момент разкритикува " нелепостта " на Макрон да се вкара френският цифров налог.

Дигиталният налог откри нов фронт в комерсиалния спор сред Вашингтон и Европейски Съюз, откакто икономическите връзки посред им очевидно се утежниха.

Френският финансов министър Брюно льо Мер споделя, че Париж ще отстрани френския цифров налог незабавно откакто бъде реализирано съглашение в Организацията за икономическо сътрудничество и раз за промяна на интернационалните данъчни правила, които работят от десетилетия.

Ако Съединени американски щати създадат същото, тогава завършек на казуса, сподели Льо Мер.

Юрисдикциите с ниски налози също имат запаси към данъчния проект на Макрон, защото той ще затрудни привличането им на директни задгранични вложения с обещанията за суперниски корпоративни налози. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР