САЩ вероятно ще разположат изтеглените от Афганистан войски в Узбекистан и

...
САЩ вероятно ще разположат изтеглените от Афганистан войски в Узбекистан и
Коментари Харесай

САЩ искат да разположат изтеглените от Афганистан войски в Узбекистан и Таджикистан

САЩ евентуално ще разположат изтеглените от Афганистан войски в Узбекистан и Таджикистан, предава БГНЕС, базирайки се на в. ``Уолстрийт джърнъл``. Американското управление към момента не е отправяло публични претенции за основаване на военни бази на територията на тези страни. В същото време изтеглянето на американските войски от Афганистан може да завърши предварително до юли.

Причината разполагането на войските в други страни е в името на това ``афганистанското правителство да управлява активността на радикалното придвижване на талибаните и да следи други екстремисти``, а Узбекистан и Таджикистан, граничещи с Афганистан, се смятат за най-подходящите разновидности от географска позиция.

Вестникът отбелязва, че огромното военно наличие на Русия в района, възходящото въздействие на Китай и напрежението в връзките с Вашингтон усложняват проектите за създаване на бази в Централна Азия``.

Ако не се реализира съглашение за разполагането на американската войска на територията на Узбекистан и Таджикистан, американското управление ще бъде готово да обмисли опцията за прехвърлянето им в страните от Персийския залив, отбелязва вестникът. Освен това се обмисля авариен вид с разполагането на самолетоносач в района, благодарение на който би било допустимо да се извършат интервенции за малко време, в това число за отбрана на американското посолство в Кабул. Изданието напомня, че през 2001 година американските военни са били дислоцирани в бази в Киргизстан и Узбекистан, само че са ги напуснали изцяло през 2005 и 2014 година, надлежно.

БГНЕС напомня, че форматът C5+1 (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и САЩ) реализира триумф през последните пет години в разширение на връзките в сферите на стопанската система, енергетиката, търговията, медицината и сигурността. Това се показва в взаимното изказване на участниците в тази платформа, оповестено от Държавния департамент на Съединени американски щати, след срещата на външните министри на тези страни, състояла се на 23 април посредством видеовръзка поради пандемията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР