САЩ, в рамките на Закона за противодействие на американските противници

...
САЩ, в рамките на Закона за противодействие на американските противници
Коментари Харесай

САЩ удря Турция със санкции по военната промишленост

САЩ, в границите на Закона за противопоставяне на американските съперници посредством наказания, постановат ограничавания на турската отбранителна промишленост, нейния началник Исмаил Демир и трима други жители на републиката. Това се показва в известие, оповестено в понеделник на уеб страницата на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

" Днешните дейности изпращат явен сигнал, че Съединени американски щати ще изпълнят напълно раздел 231 на CAATSA и няма да толерират обилни транзакции с съветския защитителен и разследващ бранш ", съобщи държавният секретар Майк Помпео в изказване.

" Призовавам също по този начин Турция да позволи казуса С-400 неотложно в съгласуваност със Съединени американски щати. Турция е скъп съдружник и значим сътрудник за районна сигурност за Съединени американски щати и ние се стремим да продължим десетилетията си история на продуктивна защита - секторно съдействие посредством унищожаване на трудността пред притежанието от Турция на С-400, допустимо най-скоро ", добави той.

По-рано Reuters заяви, че Вашингтон има намерение да включи в черния лист Демир и неговия отдел по отношение на закупуването от Турция на съветски системи С-400.

Този ход ще разгневи Анкара и евентуално ще навреди на турската стопанска система, която към този момент се бори с проблеми, провокирани от ковид. Очаква се това да ускори напрежението сред Вашингтон и Анкара в седмиците преди встъпването в служба на определения президент Джо Байдън в Белия дом и да изпрати известие до задграничните държавни управления, обмислящи бъдещи оръжейни покупко-продажби с Русия.

Смята се, че съветската С-400, мобилна ракетна система " земя-въздух ", съставлява риск за НАТО, както и за F-35, най-скъпата оръжейна платформа в Америка. Въпреки предизвестията от Съединени американски щати и други съдружници в НАТО, Турция одобри първите системи през юли 2019 година Седмица по-късно Съединени американски щати спря Турция от програмата F-35.

" Съединените щати ясно показаха на Турция на най-високите равнища, доста пъти, че закупуването на системата С-400 би заплашило сигурността на американските военни технологии и личен състав и ще даде обилни средства за съветския защитителен бранш, както и съветски достъп до турските въоръжени сили и отбранителната промишленост ", съобщи държавният секретар Майк Помпео.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР