САЩ спира износа на отбранителна техника за Хонконг и ще

...
САЩ спира износа на отбранителна техника за Хонконг и ще
Коментари Харесай

САЩ спря износа на оръжия за Хонконг, Китай заплаши с ответни мерки

САЩ стопира износа на отбранителна техника за Хонконг и ще подхващат стъпки за преустановяване на износа на технологии с двойно предопределение (гражданско и военно) за територията, разгласи американският държавен секретар Майк Помпео.
Решението е в отговор на противоречивия закон за националната сигурност, който беше признат от Китай, осведомят AFP и Reuters.

#BREAKING US ends sensitive defense exports to Hong Kong: Pompeo pic.twitter.com/ngwIxdmKVa
— AFP news agency (@AFP) June 29, 2020
" Решението на Китайската комунистическа партия да отнеме свободите на Хонконг накара държавното управление на президента Тръмп да преразгледа политиката си към територията ", сподели Помпео.
" Съединените щати са принудени да пристъпят към такива дейности, с цел да защитят националната си сигурност. Ние към този момент не можем да вършим разграничаване сред износа на следена отбранителна продукция за Хонконг или за континентален Китай ", сподели Помпео.
След като Пекин гледа на Хонконг съгласно правилото " Една страна, една система ", ние сме длъжни да вършим същото, акцентира държавният секретар,
Миналата година Държавният департамент на Съединени американски щати е одобрил отбранителна техника и услуги за хонконгското държавно управление на стойност от към 2,4 милиона $, като към този момент е доставена техника и услуги за 1,4 млн. $, напомня Reuters.
След изказването на Помпео министърът на търговията Уилбър Рос разгласи, че се преустановяват също регулациите, които обезпечават преферециално отношение към Хонконг спрямо Китай, включително при даването на изключения в лицензите за експорт.
Китай се закани, че ще предприеме ответни ограничения след известието на Съединени американски щати.
" Опитите на Съединени американски щати да попречат на Китай да прокара законодателството за националната сигурност за Хонконг посредством по този начин наречените наказания в никакъв случай няма да съумеят ", акцентира представител на Министерството на външните работи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР