САЩ ще наложат санкции на всякакви продължения на приоритения за

...
САЩ ще наложат санкции на всякакви продължения на приоритения за
Коментари Харесай

Възможни са американски санкции срещу България заради „Балкански поток“

САЩ ще наложат наказания на всевъзможни продължения на приоритения за Русия газопровод “Турски поток ”, научи основаното в Брюксел електронно издание на български език EURACTIV. Сърбия към този момент приключи, а България доизгражда скъпа инфраструктура, с цел да внася газ от “Турски поток ” и да го придвижва по-нататък в Унгария и Австрия.

На 20 декември президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп наложи наказания върху два офшорни газопровода, проектирани от Москва за заобикаляне на Украйна и увеличение на доставките на газ – през Балтийско море до Германия (Северен поток 2) и през Черно море до Турция (Турски поток, именуван също TurkStream),

Санкциите против “Северен поток 2 ” получиха огромно медийно внимание, тъй като Германия и Европейски Съюз излязоха с сериозни изказвания. EURACTIV беседва с американски чиновници и получи уточнения, които сочат, че фирмите, участващи в спомагателни линии към втората тръба на “Турски поток ”, ще бъдат обект на наказания, когато газът стартира да тече.

Първата тръба на “Турски поток ” е предопределена за вътрешния пазар на Турция (15,75 милиарда кубически метра годишно). Втората тръба с спомагателни 15,75 милиарда куб. м./г. е предопределена за европейския пазар, като маршрутът е през България, Сърбия, Унгария, и приключва в газовия хъб Баумгартен край Виена.

Американски чиновник сподели пред EURACTIV, че глобите, признати в “Закона за национално позволение за защита през фискалната година 2020 ”, се ползват единствено за офшорната част на Турски поток, само че добави, че след привършване на подводния сектор, глобите ще се ползват към всички спомагателни линии построени в бъдеще.

Говорител на представителството на Съединени американски щати в Европейски Съюз съобщи: “Дългогодишният ангажимент на Съединени американски щати към европейската енергийна сигурност не се е трансформирал. Енергийната политика на Кремъл има за цел да сътвори национална и районна взаимозависимост от съветските енергийни доставки, употребявайки тази взаимозависимост, с цел да оказва неприемливо равнище на политическо, икономическо и военно въздействие. „ Северен поток 2 “ и втората тръба на TurkStream съставляват опасност за европейската енергийна сигурност. Ние работим в тясно съдействие с нашите европейски сътрудници и съдружници, с цел да подсигуряваме, че Русия не може да употребява европейските потребности от своя експорт на сила, с цел да окаже зловредно политическо и икономическо въздействие. ”

Българският министър председател Бойко Борисов се срещна с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп на 25 ноември, като енергетиката беше част от дневния ред. Съвместно официално съобщение приветства България за това, че е вложила “в потенциала на противоположния поток на Трансбалканския газопровод за диверсификация на вноса на газ в Източна Европа в сходство с разпоредбите на Европейския съюз ”. Понастоящем Трансбалканският газопровод придвижва съветски газ през Украйна, Румъния и България за Турция.

Когато Турция стартира да получава директни доставки през Черно море, България възнамерява да обърне потока и да придвижва съветски газ в противоположна посока - от Турция през своя територия към Сърбия. България е сключила контракт за 1,1 милиарда евро с ръководената от Саудитска Арабия група „ Аркад “ за построяването на сектор от 308 км. газопровод до Сърбия, работата по който към момента продължава. От своя страна, Сърбия към този момент заяви, че е приключила сектора от газопровода през своята територия сред България и Унгария.

България назовава “Балкански поток ” продължението на “Турски поток ” през своята територия и не наподобява обезпокоена от американските наказания, евентуално с помощта на формулировките в взаимното официално съобщение. Но Съединени американски щати евентуално четат този текст по друг метод. Под “инвестирайки в потенциала на противоположния поток на Трансбалканския газопровод за диверсификация на вноса на газ в Източна Европа в сходство с разпоредбите на Европейския съюз ”, Съединени американски щати имат поради, че този водопровод ще придвижва газ от източници, разнообразни от Русия.

Също по този начин “правилата на Европейския съюз ”, на които се базират американските управляващи, се отнасят до опазване на достъп на различни снабдители до всеки газопровод. Според наличната информация Трансбалканският газопровод ще се нуждае 100% от потенциала си за преместване на количествата газ от втората тръба на Турски поток.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР