САЩ приветстват решението на българското правителство да закупи осем многофункционални

...
САЩ приветстват решението на българското правителство да закупи осем многофункционални
Коментари Харесай

САЩ публично поздравиха България и Борисов за F-16

Съединени американски щати приветстват решението на българското държавно управление да закупи осем многофункционални изтребители F-16, муниции и обвързвано с тях съоръжение , написа държавният департамент на Съединени американски щати в своята публична уебстраница.

Страната поздравява премиера Бойко Борисов и българското държавно управление за уговорката да модернизира военните си посредством придобиването на тези високо способни, оперативно съвместими самолети на НАТО .

Очакваме с неспокойствие да работим с България по този план и да засилим дълготрайното си стратегическо партньорство ., написа държавният департамент на Съединени американски щати.

" Ние също по този начин оценяваме главната роля, която Конгресът на Съединени американски щати изигра в поддръжка на потреблението на задгранично военно финансиране за част от тази облага, и координираните старания на държавното управление на Съединени американски щати за реализиране на този триумф ", допълват те.
 Договорите и законите за Ф-16 минаха
Договорите и законите за Ф-16 минаха

Президентът няма да постанова и несъгласие върху отпадането на машинното гласоподаване

Припомняме, на 10 юли 2019 година министрите от кабинета " Борисов-3 " утвърдиха покупката на 8 изтребителя Ф-16 , договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе утвърдена от Българска социалистическа партия, " Воля " и " Атака ".

На 15 юли държавното управление актуализира бюджета поради закупуването на изтребителите. В законопроекта се планува и нарастване на недостига по държавния бюджет с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лв..

На 23 юли президентът Румен Радев наложи несъгласие върху договорката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха настояването стратегическите решения, свързани с защитата и националната сигурност да се взимат с необятен консенсус и поддръжка.

След това Радев посочи, че в договорката разноските по придобиване , реализирани в това число и с подражаване на нов дълг, слагат под въпрос опциите за краткотрайно обезпечаване на изчезналите качества на самолетите.

На 26 юли, в Народното събрание бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от Съединени американски щати.

Припомняме също, че поради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лв. от началото на годината до 29 юли 2019 година

Бюджетът разрешава новопоетият дълг да бъде до един милиард лв.. Финансовият министър Владислав Горанов съобщи че има намерение да се възползва от цялата сума.

На 29 юли 200 милиона лв. дългови бумаги бяха продадени денем при рекордно ниска рентабилност за облигации със срочност 10 години и половина - 0,32 на 100.

Само преди седмица беше предходният аукцион, на който още веднъж бяха поети 200 милиона лв. дълг, само че този път посредством 20-годишни облигации. Останалите 300 милиона и 600 000 лв. бяха взети през юни, когато бяха препоръчани и от двата типа бумаги.

Емитирането през юни на 20-годишни български дългови бумаги провокираха интереса на банките. Причината - сходни бумаги са считани за сигурна инвестиция, въпреки и с ниска рентабилност.

Заради контракта със Съединени американски щати за придобиването на самолетите бюджетът беше обновен от депутатите на 19 юли .
 Славчо Велков: Ф-16 е най-хубавият аероплан, който България не може да си разреши
Славчо Велков: Ф-16 е най-хубавият аероплан, който България не може да си разреши

Ф-16 е по-добър от кафеварката на Румен Гечев, счита Тодор Тагарев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР