САЩ отново са изправени пред опасността от фалит, ако и

...
САЩ отново са изправени пред опасността от фалит, ако и
Коментари Харесай

САЩ отново са изправени пред фалит, а това ще е катастрофа за целия свят

САЩ още веднъж са изправени пред заплахата от банкрут, в случай че и тази година не вдигнат тавана на държавния дълг. Времето за намиране на решение изтича още на 1 юни страната може да изпадне в несъстоятелност. А това крие опасности както за националната, по този начин и за международната стопанска система.

Седмицата, която е от решаващо значение за договарянията за повишение на тавана на дълга, стартира с сложен старт – диалозите сред демократите и републиканците в Белия дом завършиха без съглашение. Джо Байдън прикани републиканците да „ отстранен опасността от банкрут “, откакто не съумя да реализира пробив по време на първата си огромна среща с водачите на Конгреса по отношение на надвисналата фискална рецесия в най-голямата стопанска система в света.

Призивът на американския президент слага началото на договаряния, които ще преобладават американската политика и евентуално ще се отразят на международните финансови пазари през идващите седмици. Представители на Белия дом и такива на Конгреса ще проведат нови полемики през идващите дни, а партийните водачи би трябвало да се срещнат с президента още веднъж в петък.

Проблемът с дълга и кой накъде дърпа

Повишаването на лимита на американския държавен дълг е отдавнашна традиция. Не се ли подвига той, Министерството на финансите ще се окаже без нужните парични средства, с цел да извършва отговорностите си, в това число по линия на общественото и здравното обезпечаване. Изчисленията демонстрират, че актуалният таван ще бъде доближат на 1 юни.

Съгласно Конституцията единствено Конгресът може да увеличи лимита. Десетилетия наред това бе рутинна процедура, само че в последно време се трансформира в инструмент за политически отстъпки и взаимни отстъпки. Байдън и водачите на Демократическата партия упорстват Конгресът да увеличи лимита на дълга без условия, с цел да заплати за фискалните решения, взети преди този момент от законодателите. Републиканците обаче упорстват, че всяко нарастване на тавана би трябвало да бъде обвързано с ограничение на разноските и други условия.

Към момента лимитът на дълга на Министерството на финансите е 31,4 трилиона $. Данъчните доходи обаче не са задоволителни, с цел да покрият всички федерални разноски, заради което държавното управление на Съединени американски щати взема заеми – приблизително по над 7 милиарда $ на работен ден, по калкулации на Brookings, мозъчен концерн, основан във Вашингтон.

Рисковете

Колкото повече страната се доближава до ръба на лимита на дълга, толкоз по-несигурни могат да станат американските и международните финансови пазари. Последният път, когато това се случи, кредитният рейтинг на Съединени американски щати бе намален, а лихвените проценти по съществуващия дълг скочиха. Дори и страната да избегне рухването над фискалната бездна, стопанската система на Съединени американски щати може да пострада.

В случай на нескончаем банкрут стопанската система на Съединени американски щати ще загуби 8 милиона работни места и ще изпадне в криза. Картината би изглеждала по този начин: „ повишаване на лихвените проценти и спад на цените на акциите даже при мълниеносен банкрут, който бързо се поправя. Пазарите за краткосрочно финансиране /.../ евентуално също ще се срутен “, съгласно Марк Занди, основен икономист в Moodyʼs Analytics.

Извън рамките на Съединени американски щати това би блъснало съществено дългогодишното водачество на Съединени американски щати на международната сцена. В момента на щатския $ се падат 60% от международните валутни запаси, а страни като Китай от дълго време и все по-упорито целят да нарушат този баланс.

През 2011 година Съединени американски щати заобиколиха банкрута 72 часа преди „ датата Х “.

Политическите последствия от това са сложни за прогнозиране. Но за президента и демократите в Конгреса, които желаят да бъдат избрани отново следващата година, тази неустановеност е причина за доста безсънни нощи.

Ако стопанската система бъде унищожена от това противоборство, демократите – в качеството си на ръководещи – могат да изгубят повече. Тъй като те са на власт, евентуално ще бъдат упреквани, когато безработицата се увеличи и фондовият пазар се срине. За доста демократи цената на провалянето на изборите е по-висока от цената на краткосрочните отстъпки пред републиканците. Те настояват, че в случай че партията им си възвърне единния надзор над Конгреса и президентството през идната година, това може да бъде обърнато.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР