САЩ наложиха вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на

...
САЩ наложиха вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

САЩ блокираха резолюция на ООН за прекратяване на огъня в Газа

САЩ постановиха несъгласие на проекторезолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за неотложно прекъсване на огъня в линията Газа, оповестиха организациите.

(*Видео: Китай реагира остро на ветото на Съединени американски щати за огъня в Газа)

Текстът на плана за решение беше направен от члена на Съвета Алжир и в него се отправяше зов за краткотрайно филантропично помирение в бойните дейности.

Тринайсет членове на Съвета гласоподаваха за документа, Англия се въздържа. Това беше третото несъгласие на Съединени американски щати от началото на боевете на 7 октомври, означават организациите.

" Вотът в поддръжка на проекторезолюцията е избор в поддръжка на правото на палестинците на живот. Обратно, вотът срещу нея е поддръжка за жестокото принуждение и групово наказване, което им се постанова ", съобщи пред Съвета преди гласуването непрекъснатият представител на Алжир в Организация на обединените нации Амар Бенджама.

Американският непрекъснат представител Линда Томас-Грийнфилд даде сигнал още в събота, че Вашингтон ще наложи несъгласие на резолюцията от съображения, че приемането ѝ може да заплаши договарянията сред Съединени американски щати, Египет, Израел и Катар за договаряне на пауза в бойните дейности и освобождение на държаните от " Хамас " заложници в линията Газа.

" Всяко деяние, което Съветът подхваща в този момент, би трябвало да подкрепя, а не да пречи на тези деликатни договаряния.  Затова считаме, че по този начин препоръчаната резолюция тъкмо в този миг ще се отрази негативно на тези диалози ", съобщи Томас-Грийнфилд пред Съвета преди гласуването.

Тя добави, че настояването за абсолютно и неотложно прекъсване на огъня, без да се изисква от " Хамас " да освободи заложниците, няма да донесе дълготраен мир, а единствено ще продължи спора.

Съединени американски щати вместо това предложиха своя проекторезолюция, в която се приканва за краткотрайно преустановяване на бойните дейности и се показва позиция срещу желанията на американския съдружник Израел за сухопътно нахлуване в Рафах, излиза наяве от текста ѝ, който беше забелязан от Ройтерс. Вашингтон посочи, че няма да бърза с внасянето ѝ за гласоподаване, с цел да се обезпечи време за договаряния.

Предложената от Алжир резолюция, на която Съединени американски щати постановиха несъгласие, не обвързва сключването на краткотрайно помирение с освобождението на заложниците и съдържа единствено апел за неотложно филантропично прекъсване на огъня и неотложно и абсолютно освобождение на заложниците.

Междувременно Китай реагира остро на наложеното несъгласие.  Китайският представител в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации разгласи, че отводът от поддръжка на документа е равностоен на " позволение за ликвидиране ".

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР