САЩ може да сключат споразумение за признаване на вината с

...
САЩ може да сключат споразумение за признаване на вината с
Коментари Харесай

WSJ: САЩ може да сключат споразумение за признаване на вината с основателя на WikiLeaks Асандж

Съединени американски щати може да сключат съглашение за признание на виновността с създателя на WikiLeaks Асандж. За това оповестява The Wall Street Journal.

Изданието прецизира, че Министерството на правораздаването на Съединени американски щати обмисля дали да разреши на Джулиан Асанж да се признае за отговорен по понижено обвиняване за корист с класифицирана информация.

WSJ написа, че това отваря опцията за договорка, която в последна сметка може да докара до освобождението му от английски затвор.

Асандж е в продължителна правосъдна борба с английското държавно управление, с цел да избегне екстрадиция в Съединени американски щати за предстоящ развой за публикуването на хиляди секретни американски военни отчети и дипломатически грамове през 2010 година

В момента английски съд обмисля дали да даде последна опция на създателя на WikiLeaks да апелира. След като беше упрекнат от американските прокурори през 2019 година, той беше арестуван от английски чиновници на реда и от този момент е в лондонски затвор.

WikiLeaks

Международна организация с нестопанска цел, която разгласява класифицирана информация, получена от анонимни източници или когато тази информация е изтекла.

Основателите на уеб страницата, стартиран през 2006 година от организацията Sunshine Press, настояват, че разполагат с база данни от 1,2 милиона документа, събрани през първата година от съществуването на уеб страницата.

Организацията разгласява редица значими документи, след което информация от тези документи се появява на първите страници на вестниците. Ранните изявления включват документи като разноски за войната в Афганистан и отчет за корупцията в Кения.

През април 2010 година WikiLeaks пусна фрагменти, направени по време на въздушния удар на 12 юли 2007 година в Багдад, при който публицисти на Ройтерс, наред с други, бяха убити от пукотевица от хеликоптер AH-64 Apache.

Преследване на Асанж от Съединени американски щати

Съединени американски щати упрекват Джулиан Асанж по 18 обвинявания, в това число кражба на класифицирана информация, шпионаж и скрит план за хакване на компютърни мрежи. Ако бъде приет за отговорен, той може да получи до 175 години затвор.

В продължение на седем години – от 2012 до 2019 година, основателят на WikiLeaks се укрива в посолството на Еквадор във Англия, което му дава леговище. Това му разрешава да избегне екстрадиция в Швеция, където е упрекнат в обезчестяване.

През април 2019 година английски съд призна създателя на Wikileaks за отговорен за отсъствие на правосъдно съвещание през 2012 година Еквадорските управляващи разрешиха на английската полиция да влезе в посолството и да арестува Асандж.

През май 2019 година и юни 2020 година държавното управление на Съединени американски щати повдигна нови обвинявания против Асандж, обвинявайки го в нарушение на Закона за шпионажа от 1917 година и потвърждавайки, че е заговорничил с хакери.

Какво го предшества

Наскоро някогашният чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ Джошуа Шулте, който преди няколко години даде на плана WikiLeaks огромен размер секретни документи за инструментите на Централното разследващо ръководство, беше наказан на 40 години затвор в Съединени американски щати.

А през септември предходната година съд покрай Париж отхвърли настояването на асоциацията да разреши на създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж да изиска политическо леговище в страната.

Източник – The Wall Street Journal /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР