САЩ изразяват “дълбоко загриженост“ от изявленията на президента Румен Радев,

...
САЩ изразяват “дълбоко загриженост“ от изявленията на президента Румен Радев,
Коментари Харесай

САЩ изразиха дълбока загриженост за изказването на Радев за Крим

Съединени американски щати показват “дълбоко угриженост “ от изказванията на президента Румен Радев, в които той дефинира Крим като „ съветски “. Това се споделя в позицията на страната, оповестена на фейсбук страницата на посолството на Съединени американски щати в България.

“Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО постоянно са били ясни и обединени в позицията си, че макар опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински. Всички ние, включително и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем съветските опити да легитимират противозаконното завладяване и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето надълбоко безпокойствие пред българските управляващи, както във Вашингтон, по този начин и в София “, се споделя в позицията на Съединени американски щати.

Президентът Румен Радев бе предизвикан да каже позицията си за Крим по време на дебата с Анастас Герджиков в четвъртък вечерта. Той изясни, че " сега Крим е съветски ", а по-късно посочи, че анексията на полуострова е противозаконна.

В петък Украйна привика българския дипломат в страната Костадин Коджабашев поради изявлението на президента, а Европейската комисия напомни, че Русия нелегално е анексирала полуострова.

Украинското външно министерство уточни, че чака президентът да отдръпна думите си, които се " разминават с формалната позиция на София, която е в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на нашата страна в границите на интернационално приетите ѝ граници ".

Българският дипломат уверил Киев, че " България твърдо поддържа териториалната целокупност на Украйна, статутът на Крим като неделима част от държавната ѝ територия, и напъните за преустановяване на окупацията, в частност посредством присъединяване на България в Кримската платформа ".

По-късно в петък Радев разяснява, че " въпросът е безусловно явен ".

" Няма никаква драма. Въпросът е безусловно явен. Анексацията на Крим е в нарушаване на интернационалното право, само че както споделих нощес има действителности в политиката и сега Крим е съветски “, разяснява президентът пред публицисти в Пловдив в петък.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР