САЩ изготвиха нов списък от китайски вносни стоки на стойност

...
САЩ изготвиха нов списък от китайски вносни стоки на стойност
Коментари Харесай

САЩ подготвят мита върху още китайски вносни стоки на стойност 200 милиарда долара

САЩ изготвиха нов лист от китайски вносни артикули на стойност 200 милиарда $ годишно, на които считат да наложат 10 % мито от септември, заяви американският търговски представител Робърт Лайтхайзър, представен от Ройтерс и ДПА.

В листата са включени стотици хранителни артикули, както и тютюн, въглища, химически субстанции, автомобилни гуми, храни за кучета и котки и битова електроника, в това число елементи за тв приемници.

"Повече от година администрацията на Тръмп търпеливо приканваше Китай да приключи нечестните си практики, да отвори пазара си и да взе участие в същинска пазарна конкуренция. От дълги години Китай ползва непозволени търговски практики във връзка с интелектуалната благосъстоятелност и нововъведенията ", съобщи Лайтхайзър при оповестяването на препоръчаното обмитяване.

Правителството на Съединени американски щати също по този начин упреква Китай, че "спонсорира кражбата на технология на Съединени американски щати за комерсиална полза ".

"Вместо да отвърне на законните ни безпокойства, Китай стартира ответни ограничения против американски артикули. Такива дейности нямат опрощение ", добави Лайтхайзър.
Миналата седмица Съединени американски щати постановиха 25 % мито на китайски вносни артикули за 34 милиарда $, а Китай отвърна със същия размер обмитяване на вносни артикули от Съединени американски щати на същата стойност.
Президентът Доналд Тръмп е заявявал, че в последна сметка може да наложи мита на китайски артикули за общо над 500 милиарда $, което на процедура се равнява на общата стойност на китайския импорт в Съединени американски щати за предходната година.
"Митата върху китайски артикули за 200 милиарда $ се равняват на нов многомилиарден налог за американските компании и семейства ", съобщи Скот Линсиком, юрист по комерсиално право и старши анализатор за групата "Републиканци в битка против митата ".
"Предвид вероятността Китай да предприеме ответни ограничения, това ще са нови мита за милиарди долари за американските експортьори ", добави Линсиком, представен от Асошиейтед прес.
Членове на Конгреса от ден на ден оспорват нападателната комерсиална политика на ТРъмп и предизвестяват, че обмитяването на вноса покачва цените за потребителите и излагат американските фермери и производители н ответни ограничения в чужбина, отбелязва АП.
"Днешното известие наподобява неразумно и не е целеустремен метод ", съобщи сенаторът републиканец Орин Хач, ръководител на сенатската комисия за финансите. "Не можем да си затваряме очите за меркантилните търговски практики на Китай, само че това деяние не е част от тактика, която да даде на администрацията положителни преговорни позиции с Китай и в същото време да поддържа дълготрайното здраве и благополучие на американската стопанска система ", добави Хач.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР