САЩ и Южна Корея започнаха днес най-голямото си комбинирано военно

...
САЩ и Южна Корея започнаха днес най-голямото си комбинирано военно
Коментари Харесай

Под ядрена заплаха от Севера САЩ и Южна Корея започнаха мащабно военно учение

Съединени американски щати и Южна Корея започнаха през днешния ден най-голямото си комбинирано военно образование от години насам. Те ускоряват отбранителната си позиция против възходящата нуклеарна опасност, идваща от Северна Корея, предава АП. То може да провокира ядосан отпор от Северна Корея, която тази година усили до рекордни темпове активността си по тестване на оръжия и неведнъж заплашваше с спорове Сеул и Вашингтон на фона на дипломацията в задънена улица. Учението, наречено Ulchi Freedom Shield, ще продължи до 1 септември в Южна Корея и включва полеви учения с присъединяване на самолети, военни кораби, танкове и евентуално десетки хиляди бойци.

Вашингтон и Сеул го разказват като отбранително, а Северна Корея - като подготовки за инвазия. Под този предлог тя оправдава развиването на нуклеарните си оръжия и ракети. Ulchi Freedom Shield стартира с 4-дневна южнокорейска стратегия за образование по гражданска защита, водена от държавни чиновници. Ще се включат учения, симулиращи взаимни набези, укрепване на фронтовата линия с оръжия и гориво и унищожаване на оръжия за всеобщо заличаване. Съюзниците ще се образоват и за офанзиви с безпилотни самолети, ще упражняват взаимни военно-граждански реакции при набези против морски пристанища, летища и фабрики.

През миналите години Съединени американски щати и Южна Корея анулираха някои от постоянните си учения, а други понижиха до компютърни симулации, за дадат опция за дипломацията сред администрацията на някогашния американски президент Доналд Тръмп и Северна Корея, а също и поради опасенията от COVID-19. След неуспеха на втората среща сред Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен Ун при започване на 2019 година напрежението набъбна. Тогава американците отхвърлиха севернокорейските претенции за доста облекчение на глобите в подмяна на разглобяване на остаряващия нуклеарен комплекс. Това би било еднакво на непълен отвод от нуклеарния капацитет на Севера. Оттогава насам Ким се заканва да ускори нуклеарното „ въздържане " в лицето на " гангстерския " напън от страна на Съединени американски щати.

Южнокорейската войска не разкрива броя на южнокорейските и американските военнослужещи, участващи в Ulchi Freedom Shield. Миналата седмица Министерството на защитата на Сеул съобщи, че учението ще подкрепи укрепването на съюза сред Южна Корея и Съединени американски щати и ще ускори отбранителната им позиция против възходящата севернокорейска опасност. Преди пандемията Съединени американски щати и Южна Корея организираха огромни взаимни учения всяка пролет и лято в Южна Корея. Пролетните включваха бойни стрелби с присъединяване на необятен набор от сухопътни, въздушни и морски средства. Участваха към 10 000 американски и 200 000 корейски военни. В летните се включваха десетки хиляди съюзнически войски.

Те се състояха основно от компютърни симулации за рационализиране на взаимното взимане на решения и обмисляне. Сегашното обучение бе предшествано от севернокорейския отвод предходната седмица на " дръзкото " предложение на южнокорейския президент Юн Сук Йол за стопански изгоди в подмяна на стъпки за денуклеаризация, обвинявайки Сеул, че възобновява оферти, които Пхенян от дълго време отхвърля. Ким Йо-джонг, все по-влиятелната сестра на севернокорейския водач Ким Чен Ун, дефинира предлагането на Юн като „ неуместно " и акцентира, че Северът няма желание да се отхвърля от арсенала, който брат очевидно счита за най-силната гаранция за оцеляването си.

Седмица преди изказването си Ким Йо-джонг заплаши Южна Корея със " смъртоносно " възмездие поради неотдавнашната севернокорейска зараза от COVID-19, за която Пхенян твърди, че е породена от листовки и други предмети, пуснати от въздуха от южни деятели. Съществуват опасения, че опасността предвещава провокация, която може да включва нуклеарен или ракетен опит или даже гранични конфликти, и че Северът може да се опита да увеличи напрежението към съюзническите учения. Изстрелванията на две хипотетични крилати ракети предходната седмица усилиха рекордния ритъм на севернокорейските ракетни тествания през 2022 година През последните пет години са били изстреляни повече от 30 балистични ракети.

Повишената интензивност на Северна Корея в региона на тестванията акцентира желанието? да усъвършенства арсенала си и да принуди Съединени американски щати да одобряват Севера като нуклеарна мощ, с цел да могат да договарят отстъпки в региона на стопанската система и сигурността от позицията на силата, споделят специалисти, представени от АП. Ким Чен Ун може скоро да увеличи залога, защото има индикации, че Северът се готви да извърши първия си нуклеарен опит от септември 2017 година, когато съобщи, че е създал термоядрено оръжие, което да се инсталира на неговите МБР.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР