САЩ и Иран преговарят за обмяна на петима затворници, задържани

...
САЩ и Иран преговарят за обмяна на петима затворници, задържани
Коментари Харесай

Пет за пет: Американско-иранската размяна на затворници и ядрената сделка

Съединени американски щати и Иран договарят за обмяна на петима пандизчии, арестувани в Иран, против пет пандизчии, арестувани в Съединени американски щати.

Сделката още не е урегулирана и може да отмине време, преди пандизчиите да се завърнат вкъщи, само че тя е задвижена, защото Иран е преместил петимата пандизчии под домакински арест, като някои от тях са изведени от печално известния затвор Евин в Техеран.

Катар, Оман и Швейцария играят роля в договорката, и когато тя бъде урегулирана, 6 милиарда $ ще бъдат конвертирани в евро в южнокорейска банкова сметка, която държи замразени ирански средства.

След като американските долари се обръщат в евро, те ще бъдат трансферирани в банка в Катар, която ще разреши достъп на Иран, само че сметката ще бъде лимитирана за храна и филантропични потребности.

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран се е усилило, откакто президентът Тръмп изтегли Съединени американски щати от Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) за гарантиране на извънредно мирната природа на нуклеарната стратегия на Иран, подписана на 14 юли 2015 година

Действието на Тръмп беше ухажване към израелския министър председател Нетаняху, който дълго време е заплашвал с военна офанзива против нуклеарните уреди на Иран. В момента, когато Израел се изправя пред революция заради вътрешни проблеми, Нетаняху към момента заплашва с офанзива, с цел да разсее опозицията към неговото държавно управление.

След като пое служба, администрацията на президента Байдън е търсила ново съглашение с Иран за ограничение на обогатяването на уран. Въпреки това договарянията не доведоха до резултати. Експерти са споделили, че тази последна обмяна на пандизчии може да е дребна стъпка към обновяване на изчерпания дипломатически разговор сред Съединени американски щати и Иран.

Решението на Тръмп да напусне JCPOA през 2018 година разреши на Иран да усили обогатяването на уран до 60% непорочност, което е под 90%, нужни за произвеждане на нуклеарно оръжие.

Байдън е помолил Иран да понижи обогатяването на уран, да съобщи няколко американски пандизчии, да отдръпна поддръжката си за Русия и да заобикаля целенасочени офанзиви против американски сили, ситуирани на Близкия изток. Иран се е съгласил кардинално да спре натрупването на уран, обогатен до 60% и в този момент прави обмяна на пандизчии.

По-рано Иран сътрудничеше с инспекторите по нуклеарни въпроси на Организация на обединените нации и предоставяше някои сведения за тях по отношение на предходни нуклеарни действия, които са предмет на въпроси. Очаква се отчет от инспекторите на Организация на обединените нации към края на този месец, евентуално съвпадащ с обмяната на пандизчии.

Сиамак Намази, на 51 години, Емад Шарги, на 58 години, и Морад Тахбаз, на 67 години, са трима от петимата в препоръчаната обмяна на пандизчии. Имената на четвъртия и петия американски жител не са оповестени.

Посланичеството на Иран при Организация на обединените нации съобщи: " Като част от съглашение за филантропично съдействие, посредствано от трета страна, Иран и Съединени американски щати са се съгласили взаимно да освободят и помилват петима пандизчии ".

" Преместването на тези пандизчии отвън пандиза маркира забележителна първична стъпка в използването на това съглашение ", прибавиха иранците.

Техеран понижи своята нуклеарна стратегия през 2015 година в подмяна за унищожаване на интернационалните наказания, само че след пагубния раздор на Тръмп със съглашението през 2018 година, той наложи спомагателни наказания по своята политика за " оптимално налягане ", а Байдън също продължи да постанова нови наказания на Иран.

Сделката, посредствана от Китай, сред Иран и Саудитска Арабия дава вяра на Близкия изток за спокойно и благоденствено бъдеще.

Нетаняху сложи две съществени цели за своята администрация. Той желае Саудитска Арабия да се причисли към Споразуменията на Абрахам с Израел и да разшири доста еврейските обитаеми места в Окупираната Западна област на Палестина.

Коронованият принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман съобщи, че не може да бъде реализирано съглашение с Израел, до момента в който правата на палестинския народ не бъдат в началото урегулирани с Израел.

Според мене, цялото военно напрежение, което Съединени американски щати сътвори неотдавна в Близкия изток, като изпрати авианосеца на Съединени американски щати с 3,000 морски пехотинци на борда към Арабския залив и военните подкрепления на изток от Сирия, е ориентирано към поощряване на договаряния по доста въпроси, засягащи района и ролята, играна от Съединени американски щати.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР