САЩ и европейските им съюзници влязоха в словесна престрелка с

...
САЩ и европейските им съюзници влязоха в словесна престрелка с
Коментари Харесай

Словесни престрелки на САЩ и ЕС с опонента им Русия на срещата на Г-20 в Делхи

САЩ и европейските им съдружници влязоха в словесна престрелка с Русия в четвъртък за войната в Украйна и приканиха страните от Групата на 20-те (Г-20) да продължат да оказват напън върху Москва за преустановяване на спора, който съгласно тях е дестабилизирал света, осведоми Reuters, представена от.

Русия отвърна на удара, обвинявайки Запада, че е трансформирал работата по дневния ред на Г-20 във " фарс “ и че западните делегации желаят да трансферират отговорността за икономическите си провали върху Москва.

Войната в Украйна, която към този момент е във втората си година, остана в центъра на вниманието, както се очакваше, когато външните министри на страните от Г-20 се събраха на еднодневна среща в Ню Делхи. Русия дефинира дейностите си в Украйна като специфична военна интервенция за унищожаване на закани за сигурността.

" Трябва да продължим да призоваваме Русия да приключи своята нападателна война и да се отдръпна от Украйна в името на интернационалния мир и икономическата непоклатимост “, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, съгласно готови забележки, споделени с кореспонденти след обръщението му при закрити врата.

" За страдание тази среща още веднъж беше помрачена от непредизвиканата и неоправдана война на Русия против Украйна “, съобщи Блинкен.

Той беше подсилен от сътрудниците си от Германия, Франция и Нидерландия.

" За страдание, един член на Г-20 пречи на всички останали 19 да съсредоточат всичките си старания върху тези въпроси, за които е основана Г-20 “, означи немският външен министър Аналена Бербок на срещата, обръщайки се към съветския Сергей Лавров, съгласно немската делегация.

" Моля Ви, господин Лавров, да се върнете към цялостното използване на Новия СТАРТ (договор за нуклеарни оръжия) и да възобновите разговора със Съединени американски щати ", добави тя.

Миналата седмица президентът Владимир Путин разгласи решението на Русия да спре присъединяване си в последния контракт СТАРТ, откакто упрекна Запада, че е директно забъркан в опитите за нанасяне на удари върху нейните стратегически въздушни бази.

Френският външен министър Катрин Колона съобщи, че войната в Украйна е наранила " съвсем всяка страна на планетата, във връзка с храна, сила, инфлация ".

" Г-20 би трябвало да отговори твърдо, както направи на срещата на върха в Бали. Посланието в Бали беше ясно, като Г-20 би трябвало да предоставим решения, които пазят най-уязвимите, вместо да ги оставяме да страдат от войната на Русия “, уточни Колона, имайки поради срещата на страните и държавните управления от Г-20 през ноември в Индонезия.

Холандският външен министър Вьопке Хьокстра пък акцентира пред CNBC, че Русия е единствената виновна за войната и би трябвало да продължи да бъде глобена.

Руският външен министър Лавров обаче се опита да упрекна Запада за световната политическа и икономическа рецесия.

" Редица западни делегации трансфораха работата по дневния ред на Г-20 във фарс, искайки да трансферират отговорността за неуспехите си в стопанската система върху Руската федерация “, означи Лавров съгласно съветско изказване.

" Западът основава спънки за износа на селскостопанска продукция на Руската федерация, без значение по какъв начин представителите на Европейски Съюз убеждават в противното “, сподели той.

Лавров също по този начин упрекна Запада в " нахално погребение " на черноморската зърнена самодейност, която улеснява износа на украински селскостопански артикули от южните й пристанища, заяви организация РИА Новости.

Във встъпителна тирада индийският министър председател Нарендра Моди прикани външните министри да намерят общ език по световните въпроси.

" Срещате се във време на дълбоки световни разделения “, съобщи Моди във видео известие. " Не би трябвало да разрешаваме на проблемите, които не можем да разгадаем дружно, да пречат на тези, които можем “.

Индия, която е ръководител на блока тази година, отхвърли да упрекна Русия за войната и потърси дипломатическо решение, като в същото време внезапно усили покупките си на съветски нефт.

Италианският министър председател Джорджия Мелони, която е на посещаване в Индия, се срещна с Моди в четвъртък и го помоли за помощ за улеснение на " справедливия мир " в Украйна.

Г20 е икономическа формация, която включва страните от Г7, както и Русия, Китай, Индия, Бразилия, Австралия и Саудитска Арабия, наред с други народи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР