САЩ ескалират хай-тек битката, като отрязват достъпа на Китай от

...
САЩ ескалират хай-тек битката, като отрязват достъпа на Китай от
Коментари Харесай

Чип войната ескалира

САЩ ескалират хай-тек борбата, като отрязват достъпа на Китай от чипове с изкуствен интелект, написа CNN. Администрацията на Байдън понижава типовете полупроводници, които американските компании ще могат да продават на играчите в азиатската страна. Ходът е стимулиран с желанието на Вашингтон да в профил пропуските в съществуващите разпореждания, оповестени предходната година.

Тази седмица Министерството на търговията на Съединени американски щати показа нови правила, които в допълнение стягат огромния набор от ограничения за надзор на износа, въведени за първи път през октомври 2022 година

Актуализираните правила: 

ще покачат успеваемостта на нашия надзор и в допълнение ще затворят пътищата за заобикаляне на нашите ограничавания “, съобщи в изказване министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо.

Тя се базира на „ отбраната на националната сигурност “.

Усъвършенстваните чипове за изкуствен интелект, като да вземем за пример продуктите H800 и A800 на Nvidia, ще бъдат наранени, излиза наяве от регулаторно заявление на американската компания.

Регулациите също по този начин уголемяват рестриктивните мерки за експорт оттатък континентален Китай и Макао до 21 други страни, с които Съединените щати поддържат оръжейно ембарго, в това число Иран и Русия.

Мерките, които засегнаха акциите на най-големите американски производители на чипове, би трябвало да влязат в действие след 30 дни.

Първоначалните правила имаха за цел да попречват способността на Китай да се доставя с съвременни компютърни чипове и да създава съвременни оръжейни системи.
Не всички чипове
Раймондо, който посети Китай през август, съобщи, че администрацията е „ лазерно фокусирана “ върху забавянето на развиването на китайската войска. Тя акцентира, че Вашингтон е решил да не стига по-далеч в ограничението на чиповете за други приложения.

Според високопоставени чиновници на администрацията чиповете, употребявани в телефони, видеоигри и електрически транспортни средства, са били съзнателно изключени от новите правила. Но тези уверения надали ще успокоят Пекин, който се е зарекъл да „ завоюва борбата “ в региона на главните технологии, с цел да укрепи позицията на страната като софтуерна суперсила.

Китайското външно министерство разкритикува новите правила на администрацията на Байдън в понеделник, преди те да бъдат публично показани.

Съединени американски щати би трябвало да престанат да политизират и въоръжават комерсиалните и софтуерните въпроси и да спрат да дестабилизират световните индустриални и снабдителни вериги “, съобщи представителят Мао Нинг на брифинг за пресата. „ Ще следим деликатно развиването на обстановката и твърдо ще пазиме нашите права и ползи. “

Съперничеството в региона на технологиите сред двете най-големи стопански системи в света се изостря. През последните месеци Съединените щати привлякоха съдружниците си в Европа и Азия, с цел да лимитират продажбите на съвременно съоръжение за произвеждане на чипове в Китай.

През юли Пекин отвърна на удара, като наложи лични ограничавания върху износа на германий и галий – два детайла, които са от значително значение за производството на полупроводници.
Галий и германий: Какво значи новият ход на Китай във войната с микрочипове
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР