САЩ, Австралия, Великобритания и Норвегия повишиха лихвените проценти миналата седмица,

...
САЩ, Австралия, Великобритания и Норвегия повишиха лихвените проценти миналата седмица,
Коментари Харесай

Кои централни банки вдигнаха най-много лихвите

САЩ, Австралия, Англия и Норвегия покачиха лихвените проценти предходната седмица, давайки следващ знак, че централните банки остават в режим на стягане на паричната политика, с цел да овладеят горещата инфлация достигнала десетилетни върхове в другите краища на света.
 
Европейската централна банка също усили своя главен лихвен % седмица по-рано. В България също се вижда нарастване на ОЛП, въпреки че поради валутния ръб у нас правилото на образуване на главния лихвен % е друг от този на централните банки, водещи независима парична политика.
 
Сред страните от Г-20 обаче има и такива, които към този миг или се въздържат от нарастване или даже противоположното - понижават главната рента, показва Българска телеграфна агенция. Как тъкмо се разполагат страните в самобитната лихвена стълбица?
 
Съединени американски щати
 
Миналата сряда Управлението за федерален запас на Съединени американски щати усили за четвърти следващ път равнището на главната рента. Движението бе със 0,75 процентни пункта, което докара лихвения % в диапазона 3,75-4,00 на 100. Това е най-рязкото нарастване на индикатора за последните четиридесет години.
 
Анализатори и вложители чакаха с неспокойствие конференцията на ръководителя на УФР Джером Пауъл, след появили се спекулации, че е допустимо централната банка на Съединени американски щати да предприеме по-балансирана политика по отношение на стягането на паричната си политика. Очакванията бяха подбудени от публикуван вътрешен документ, който алармира, че не всички в УФР считат продължаването на " ястребовата " парична политика с такава скорост за удачно.
 
Надеждите на пазарните участници обаче не се оправдаха тъй като на конференцията Джером Пауъл сподели, че е " доста прибързано " да се счита, че повишението на лихвите ще спре.
 
Инфлацията в Съединени американски щати през септември понижава за трети следващ месец, след кто през юни индикаторът регистрира стойност от 9,1 на 100, най-високата от над 40 години.
 
Следващото съвещание на УФР е планувано за 13-14 декември.
 
Еврозоната
 
Европейската централна банка, която дефинира паричната политика на втората по размер аварийна валута в света, също предприе нарастване на лихвите с 0,75 процентни пункта достигайки до 2 на 100 по интервенциите за рефинансиране. Това се случи в края на миналата седмица.
 
Освен това от ЕЦБ алармираха и предпочитание да стартират да понижават своя баланс (т.е да продават закупени държавни облигации, като по този метод лишават ликвидност от пазара).
 
През седмицата президентът на ЕЦБ съобщи, е към момента има място за увеличение на лихвените равнища на фона на продължаващия инфлационен напън. За октомври предварителните данни демонстрират, че повишаването на потребителските цени в еврозоната е достигнало рекордните 10,7 на 100 на годишна база в еврозоната.
 
Следващото съвещание на ЕЦБ ще бъде на 15 декември.

Англия
 
Централната банка на Англия - " Банк ъв Ингланд " (Bank of England), бе третата банка, която предходната седмица предприе следващо увеличение на лихвените равнища. В четвъртък тя разгласи, че главната рента на Острова се усилва също като в Съединени американски щати и еврозоната с 0,75 процентни пункта и по този метод доближава 3 на 100. Това бе най-голямото еднократно нарастване на индикатора от 1989 година
 
 istock istock
Увеличението пристигна и със смразяващата прогноза, че Англия ще бъде изправена пред най-продължителната криза откогато се води статистика, като упованията на икономистите в институцията са, че отрицателното развиване на националното стопанство ще продължи минимум до 2024 година
 
През септември инфлацията във Англия бе на 40-годишен връх от 10,1 на 100 при целево ниво от 2 на 100. Следващото съвещание на " Банк ъв Ингланд " е планувано на 15 декември.
 
Австралия
 
Австралийската централна банка (Reserve Bank of Australia – RBA) във вторник увеличи главния си лихвен % за седми следващ месец до деветгодишен връх от 2,85 %. Банката усилва за втори следващ път водещата си " кешова " рента с четвърт процентен пункт, откакто преди този момент 4 пъти я подвигна с по половин процентни пункта. В момента тя е на най-високото си ниво от май 2013 година когато банката понижи лихвения % от 3 на 100 на 2,75 %.

Централните банки се уплашиха от повдигането на лихвите

С предходното нарастване на лихвите от октомври в размер на 0,25 процентни пункта банката бе първата, която алармира понижаване на темпа на стягане на паричната политика. Инфлацията в страната за тримесечието завършило през септември възлиза на 7,3 на 100 и е най-високата от 32 години насам. Следващото съвещание на Австралийската централна банка e планувано за 6 декември.

Норвегия
 
Норвегия, първата огромна развита стопанска система, която започва цикъл на повишение на лихвените проценти предходната година, забави темпото на стягане в четвъртък. По-рано тази седмица централната банка на страната (Norges Bank) увеличи референтната си ставка с 25 базисни пункта до 2,50 на 100, откакто на предходните си три срещи я вдигаше с по 50 базисни пункта.
 
От банката показаха, че е евентуално да покачат лихвените равнища още веднъж през декември, само че акцентираха, че пътят на политиката ще зависи от икономическата вероятност, която е " по-несигурна от естественото ". Инфлацията в Норвегия на годишна база през септември беше 6,9 на 100. Следващата среща на банката, на която ще се разисква още веднъж въпросът с главната рента, е планувана за 15 декември.
 
Япония и Турция
 
За разлика от всички изброени нагоре централни банки японската и турската към този миг не са подхванали увеличение на лихвените си проценти, въпреки това да се случва на фона на напълно разнообразни стопански и политическо условия.
 
 istock istock
От началото на 2016 година Япония не е изменяла своя лихвен %, когато той стана 0,1 на 100. Страната дълго време организира своята политика на парични удобства и ниски лихви за да подтиква стопанската система и да държи под надзор големия държавен дълг.

Въпреки рекордната инфлация от 85,51 на 100 за октомври турската централна банка освен че не покачва лихвения си %, само че от лятото стартира да го понижава от 14 на 100 до настоящото и равнище от 10,5 на 100. Всичко това води до продължаващо обезценяване на турската лира, която сега се котира 18,60 за $ при курс от 9,70 преди година.

България

През октомври у нас за първи път от 2016 година насам Българска народна банка разгласи лихвен % друг от нула. Основният лихвен % през десетия месец от годината бе 0,49 на 100. От началото на този месец Българска народна банка разгласи, че ОЛП ще възлиза на 0,59 на 100. Тъй като страната ни е във валутен ръб и Българска народна банка не дефинира независимо лихвения %, а го афишира на база подписаните покупко-продажби през предходния месец на междубанковия паричен пазар и получената среднопретеглена рента от показателя " Леония Плюс ".
 
Основният лихвен % у нас се употребява лимитирано от някои банки по отпуснатите заеми в лв.. Широкото приложение на ОЛП е при образуването на законната рента, която се начислява върху просрочени отговорности. Тя е в размер на 10 % плюс размера на ОЛП.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР