Със законови промени се стартират нови процедури за избор на

...
Със законови промени се стартират нови процедури за избор на
Коментари Харесай

Парламентът разчисти пътя за отстраняването на Гешев и за ново правителство

Със законови промени се започват нови процедури за избор на членове на Висш съдебен съвет от Народното събрание и правосъдната власт

Иван Гешев може да бъде отхвърлен като основен прокурор още другата седмица . Днес Народното събрание утвърди дефинитивно облекчената процедура за предварителното му освобождение със законови промени. Това към този момент ще може да става с 13 гласа от членовете на Висшия правосъден съвет. Досега се изискваше квалифицирано болшинство от 17 гласа.

С гласуваните на второ четене през днешния ден промени в Наказателно-процесуален кодекс бе въведен и новият механизъм за следствие на основния прокурор посредством самостоятелен арбитър.

Правосъдният министър Крум Зарков изрази задоволство пред парламентарните кореспонденти от признатите през днешния ден промени.

Постигна се и съгласие по конфликтния текст, утвърден през вчерашния ден в правната комисия от ГЕРБ и Движение за права и свободи, свързан с независимостта на ръководителите на висшите съдилища. Окончателно те няма да са приравнени с основния прокурор. Т.е. за тях остава условието за квалифицирано болшинство за предварителното им освобождение.

С това се почиства спорът сред ПП-ДБ и ГЕРБ , който заплашваше съставянето на държавно управление с министър председател Николай Денков.

Между първо и второ четене бе приета и още една основна смяна. До три месеца би трябвало да бъде определен изцяло нов Висш правосъден съвет със пускане на процедури от Народното събрание, само че и от органите на правосъдната власт. С това се анулират процедурите на правосъдната власт от предходната година. Припомняме, че през 2022 година бяха определени членове на Висш съдебен съвет от прокурорската, съдийската и следователската квоти. Те обаче не съумяха да влязат в пълномощията си, защото Народното събрание не избра 11-те членове от своята квота. Към момента членовете на Висш съдебен съвет са с изминал мандат. 

 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР